Volledig scherm
Martje Barendrecht ergert zich al jaren aan het monumentje langs de Mark, dat herinnert aan het leven van Cor Christianen. © Hélène Schenk

Rouwen past niet in de openbare ruimte

Geef uw meningEen herdenkingsmonumentje langs de Mark bij Ulvenhout zorgt al sinds 2010 voor een stille oorlog tussen twee dorpsgenoten. Nederland telt steeds meer monumentjes in de openbare ruimte die herinneren aan (verkeers)slachtoffers. Maar passen die daar wel?

Volledig scherm
Het openbaar monumentje voor twee Poolse wandelaars die op 30 mei 2014 werden doodgereden, met fotootje van slachtoffer Sylwia Lésnik. © Peter Winterman

Martje Barendrecht uit Ulvenhout ergert zich al 8 jaar aan een monumentje langs de Mark dat herinnert aan de plotselinge dood van Cor Christianen in 2010. Haar dorpsgenoot Dré Sommen, geen familie van Christianen, heeft de zorg over dat monumentje op zich genomen en houdt het bij of herstelt het als het is vernield of verdwenen. 

Barendrecht heeft moeite met het monumentje, omdat het haar herinnert aan haar bij een verkeersongeval omgekomen zusje. De Ulvenhoutse stoort zich eraan dat er steeds meer van dit soort monumentjes langs openbare wegen te vinden zijn. Zij snapt dat mensen een dierbare willen herdenken, maar vindt de openbare ruimte daarvoor niet de juiste plek. ,,Doe dat thuis, op een begraafplaats of een andere daartoe aangewezen plek.”

Wat vindt u?

Is rouwen een privé-aangelegenheid, iets wat je voor jezelf houdt of enkel deelt met naasten? Of hoort rouwen en herdenken bij het leven en mag het daarom best zichtbaar zijn in de openbare ruimte in de vorm van herdenkingsmonumentjes? En waar ligt de grens in wat kan qua openbaar monument: een kruisje, een steen, bloemen/ knuffels met een foto?

Stuur uw mening (in max. 200 woorden) incl. voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl  Zaterdag 1 september kunt u een greep uit de inzendingen lezen in BN DeStem en online.

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen