Jongens helpen bij het aardappelrooien in 1965.
Volledig scherm
Jongens helpen bij het aardappelrooien in 1965. © ANP

Roer moet om, maar niet alleen in landbouw

GASTOPINIEHet opiniestuk Landbouw moet roer omgooien van SP-prominent Jules Iding in BN DeStem van 7 februari jongstleden, zou niet hebben misstaan in de propagandakanalen die we van extremisten gewend zijn. Een verhaal gebaseerd op halve waarheden bouwt Iding uit tot een grievend schotschrift. 

door Piet Hermus

Iding verengt en versimpelt het probleem tot iets van en door een groep minderheden: de boeren. Geheel in de extremistische traditie van het zoeken naar een zondebok: de ander heeft het altijd gedaan.

Vlak na de oorlog was er, na honger en ellende, de maatschappelijke wens van 'nooit meer honger'. De door Ilding genoemde Sicco Mansholt was hier al sinds die tijd mee bezig, eerst in ons land als minister, later in Europa binnen de EEG.

Dat resulteerde in opschaling van de land- en tuinbouw in Nederland en in heel Europa. De steeds kleiner wordende groep boeren ging mee in deze destijds algeheel maatschappelijk gewenste trend, voortgestuwd door de marktdynamiek.

Vraatzucht

De land- en tuinbouw is altijd een afspiegeling van het bord van de consument. De menselijke behoefte moderniseerde, dus de land- en tuinbouw moderniseerde. Dit resulteerde echter in intensieve consumptie. Met dientengevolge intensieve productie.

Quote

Alles wordt met de mantel der liefde bedekt. Dit past perfect in de Brabantse traditie van pappen en nathouden.

Piet Hermus

Onder het credo Massaal genieten zullen we! werd de vraatzucht van de consument ingevuld. Want er is immers geld aan te verdienen. Maar de mensheid danst op de rand van de vulkaan. En dat is anno nu niet langer vol te houden.

De toon in het debat in Brabant valt me op. Deze is tegenover boeren ronduit hatelijk, eenzijdig en wordt niet gecorrigeerd door de gematigde krachten. Tijdens een van de veedebatten had een statenlid het consequent over 'de mensen en de boeren'.

Hoe SP-gedeputeerde Johan van den Hout denkt over boeren, is inmiddels publiekelijk bekend. Idem geen correctie. Ook niet van zijn prominente gematigde collega's. Dat laatste is het ergste. Dit past perfect in de Brabantse traditie van pappen en nathouden. Alles wordt met de mantel der liefde bedekt. Dat er een hele beroepsgroep gestigmatiseerd wordt, vergeet men voor het gemak.

Kringlooplandbouw

Dat het debat zo gepolariseerd is, heeft diverse oorzaken. Deze ligt deels bij ons boeren zelf en onze vertegenwoordigende bestuurders. Macht roept immers tegenmacht op. Actie een reactie.

Inderdaad moet het roer om in de landbouw. Maar niet alleen in de landbouw! In heel de maatschappij. We moeten naar kringlooplandbouw, zoals Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) propageert. Maar dan wel in een regionale kringloopmaatschappij.

Alleen wijzen naar de landbouw als zondaar en zelf als maatschappij vrolijk doorfeesten, de mensheid in de waagschaal stellen en de algeheel maatschappelijke eigen schuld en verantwoordelijkheid ontkennen, is veel erger.

Dat is gewoonweg decadent; volksdecadent! Dát roer moet om.

* Piet Hermus uit Zevenbergschenhoek is akkerbouwer, klimaatactivist en voorzitter van de ZLTO-afdeling Drimmelen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Het legaliseren van partydrugs is dé oplossing voor het drugsafvalprobleem

  • Eens (30%)
  • Oneens (70%)
1235 stemmen