Volledig scherm
In de visie van het Passend Onderwijs is elk kind gelijk en moet elk kind vanuit die basis de kans krijgen in het reguliere onderwijs. © Guus Schoonewille

Passend onderwijs mislukt? Wat nu?

Geef uw meningVeel onderwijsdeskundigen zijn het er over eens: het passend onderwijs zoals dat een aantal jaar geleden is ingevoerd, is mislukt. Het systeem waarbij kinderen met en zonder rugzakje samen in één klas zitten, leidt tot te veel klachten. Leerlingen zijn de dupe van een bedacht systeem dat niet werkt, vinden zowel ouders als onderwijspersoneel.

Het idee achter het passend onderwijs was zo mooi bij de invoering. Gelijke kansen voor elk kind. Nooit meer kinderen met lichamelijke of psychische beperkingen bij voorbaat al ‘wegstoppen’ op een aparte school, maar elk kind de mogelijkheid bieden te integreren in het reguliere onderwijs. 

In de praktijk is dit echter veel ingewikkelder gebleken dan gedacht. Docenten hebben moeite de aandacht te verdelen onder alle leerlingen als er ook kinderen met diverse extra zorgvragen in de klas zitten. En ouders zien hun kinderen minder presteren of ongelukkig zijn, omdat ze niet de hulp aangeboden krijgen die ze nodig hebben. 

De schoen wringt aan meerdere kanten, maar vooral de bureaucratische weg langs instanties om wel de juiste hulp te kunnen krijgen, zorgt voor wrevel.

Wat denkt u?

Moet het passend onderwijs per direct herzien worden? Of heeft het systeem nog onvoldoende kans gehad zich te ontwikkelen? Waar liggen de grootste pijnpunten en welke oplossingen zijn mogelijk? Hoe kunnen docenten en ouders hierin helpen? Stuur uw mening (in max. 200 woorden) met voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 9 juni leest u een greep uit de ingezonden meningen in BN DeStem en online.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok
  Geef uw mening

  Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok

  Nederlandse spaarders houden het nieuws over de spaarrente momenteel zeer nauwlettend in de gaten. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente namelijk wederom, wat kan leiden tot een negatieve spaarrentestand. Als de spaarrente negatief wordt, betekent dat dat spaarders moeten gaan betalen voor hun spaarcenten op de bank. En dat ziet de gemiddelde Nederlander niet zitten, bleek eerder al. Verdwijnt ons zuurverdiende spaargeld straks massaal weer in een oude sok?

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

We maken ons veel te druk over de hitte

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
979 stemmen