Volledig scherm
© Peter Zandee

Op de kieslijst en lid van het stembureau, kan dat?

Geef uw meningHé, wie hebben we daar, achter de tafel bij het stembureau? Is dat niet die ene knakker van het CDA? Misschien toch maar op hem stemmen dan?

In veel plaatsen was het altijd de normaalste zaak van de wereld: bij verkiezingen werden de stem­bureaus deels bemand door plaatselijke politici. Ook als het ging om gemeenteraadsverkiezingen, waarbij zij zelf op een kandidatenlijst stonden. Het kon dat je bij aankomst je paspoort moest laten zien aan iemand wiens naam je even later­­ terugvond op het stemformulier.

Volledig scherm
Stemmen tellen in een stembureau. © ANP

Sommige gemeenten vinden dat niet meer van deze tijd. Zij willen alle schijn van beïnvloeding wegnemen en verbieden het bestaande raadsleden en kandidaten om tijdens de raadsverkiezingen van 21 maart lid te zijn van een stembureau. Er ligt bovendien een wetsvoorstel om dit in het vervolg ook landelijk van kracht te laten zijn.

Zwaar overdreven, vinden sommige betrokkenen. Want die lokale politici staan heus niet te flyeren bij de stemhokjes: ze mogen niet eens tonen van welke partij ze zijn. Bovendien zitten er steeds minstens drie mensen op zo’n stemplek: er zijn dus altijd andere bureauleden die een kandidaat-raadslid dat zich misdraagt, tot de orde kunnen roepen.

En ook het stemmen tellen gebeurt nooit door één persoon, dus met de fraudegevoeligheid zou het ook wel loslopen. En trouwens: wie moeten daar anders gaan zitten? Het is niet zo dat het overloopt van de vrijwilligers voor verkiezingswerk...

Maar juist die houding van ‘vertrouw ons nou maar gewoon’ is funest­­ voor het geloof in de democratie, vinden critici. De oplossing: maak alles controleerbaar en laat dat de kiezer ook zien. Laat een stembureau dan ook onafhankelijkheid uitstralen, door er juist níet de mensen weg te zetten die al betrokken zijn bij de macht. En als we dan niet aan genoeg neutrale stembureauleden kunnen komen, dan moeten we die met zijn allen maar wat beter belonen.

Wat denkt u?

Trekt u zich niets aan van een raadslid bij een stembureau? En denkt u dat niemand zich op die manier laat beïnvloeden? Of moeten we juist verkiezingen zo zuiver mogelijk houden en betrokkenen letterlijk afstand laten bewaren tot de stembus? Zijn er misschien nog andere oplossingen mogelijk om belangenverstrengeling, of de schijn ervan, op stembuslocaties te voorkomen?

Stuur uw opvatting (in max. 200 woorden) inclusief uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl   Zaterdag 17 maart vindt u op de Meningenpagina van BN DeStem een greep uit de inzendingen.

Niels Herijgens, opinieredacteur BN DeStem

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Maickel Prasing heette in zijn carnavalspreek alle mensen welkom in zijn kerk
  Lezersbrieven

  Maickel Prasing heette in zijn carnavals­preek alle mensen welkom in zijn kerk

  Naar aanleiding van het verhaal Rumoer om regenboogpad in BN DeStem van 8 maart, vraag ik mij af: Waarom wordt er zoveel aandacht geschonken aan een stel conservatieve medeburgers die het goede werk van een pastoor afbreken? En dat is nog zacht uitgedrukt, want we vinden het hoogst ongepast om iemand met naam en toenaam zo in de krant te beledigen. Pastoor Maickel Prasing heeft in zijn carnavalspreek alle mensen van harte welkom geheten in zijn kerk, niemand uitgezonderd! Waarom moet hij nu op zo’n bijna onmenselijke manier weggezet worden door een stel ‘liefdeloze onruststokers’? Wat is er mis met de boodschap die in de kerk verkondigd werd? Lhtb’ers zijn ook mensen en in onze parochie doen ze ook nog eens een keer veel goed werk, ze werden er zelfs voor in het zonnetje gezet! Waarom worden die lieve mensen uitgemaakt voor zondaars? Kijk naar jezelf, doeslief en niet zo kwezelachtig.

poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
779 stemmen

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

 • Eens (75%)
 • Oneens (25%)
1133 stemmen