Ook Ralph Hamers staat weleens in de file
GASTOPINIEOok al verdiende ING-topman Ralph Hamers bijna drie miljoen, onze ongelijkheid neemt niet toe maar juist af.
Delen per e-mail
door Ralf Bodelier
Terecht werd de absurde salarisverhoging van ING-baas Ralph Hamers teruggedraaid. Waarom zou de hoogste manager van een bank 100 keer méér moeten ontvangen dan zijn medewerker achter de balie? De baas van ABN-Amro krijgt 23 keer meer, die van de Triodosbank 10 keer en de topman van de ASN ongeveer 6 keer. Zo kan het dus ook.
Gelukkiger
Aan de bovenkant groeit het aantal rijken, aan de onderkant het aantal armen
Landen met kleine inkomensverschillen zijn gelukkiger. Landen met forse verschillen tussen rijk en arm kennen meer criminaliteit, meer obesitas, meer geesteszieken, meer zelfmoorden en meer drugsverslaafden. In economisch ongelijke landen nemen de armeren minder deel aan het sociale leven en steken mensen zich veel dieper in de schulden. Ook zijn mensen in ongelijke landen minder tevreden. Waarom is hun inkomen 10, 20 of 50 keer lager dan dat van hun buurman? Deze landen kennen ook sterke populistische bewegingen die zich afzetten tegen een rijke en machtige ‘elite’.
In Nederland zijn de verschillen tussen arm en rijk kleiner dan in bijvoorbeeld China, Zuidelijk Afrika, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Maar de verschillen zijn groter dan in Scandinavische landen, Japan en onze buren België en Duitsland. Belangrijker echter is de vraag: neemt onze economische ongelijkheid nu toe of af? In Nederland neemt zij helaas toe, zie de populariteit van voedselbanken en het succes van tweedehandswinkels. Aan de bovenkant groeit het aantal rijken, aan de onderkant het aantal armen. Maar spectaculair is die toename gelukkig niet. De inkomens van acht op de tien Nederlanders liggen nog steeds dicht bij elkaar.
Kansen
Polio en pokken zijn niet alleen uitgeroeid onder de rijksten, dat gebeurde ook onder de allerarmsten.
Wereldwijd is dat anders. De rijkste man ter wereld, Amazon-baas Jeff Bezos, is op dit moment 132 miljard dollar waard. Daarmee is hij 132 miljard keer rijker dan, bijvoorbeeld, een voddenraapster in India die ’s ochtends nog maar moet zien of zij ’s avonds te eten heeft. Gelukkig is er nóg een verhaal. Want ongelijkheid gaat niet alleen over geld. Ongelijkheid gaat ook over kansen op onderwijs en gezondheidszorg, over rechten tussen mannen en vrouwen, rassen en religies. Ongelijkheid gaat over toegang tot schoon water, tot elektriciteit en tot internet. En over eerlijke behandeling door de politie of een gemeenteambtenaar. Wanneer we ongelijkheid wat breder bekijken dan economische ongelijkheid, dan is zij de afgelopen eeuw oneindig afgenomen en neemt zij steeds verder af.
Stel je voor. In 1900, het jaar waarin enkele van mijn grootouders werden geboren, was 88 procent van de wereldbevolking extreem arm, vandaag is dat 10 procent. In 1900 ging een derde van alle kinderen naar de basisschool, vandaag 91 procent. Niet meer dan twee op de tien mensen konden toen lezen, vandaag zijn het er bijna negen op de tien. Alleen een handjevol superrijken kon zich enigszins beschermen tegen gevaarlijke ziektes, vandaag is 86 procent van álle mensen ter wereld gevaccineerd. Polio en pokken zijn niet alleen uitgeroeid onder de rijksten, dat gebeurde ook onder de allerarmsten. Ook het aantal landen met discriminerende wetten neemt in hoog tempo af. Homo’s konden er in 1900 alleen van dromen om met iemand naar eigen keuze te trouwen. Sinds Nederland in 2000 het huwelijk opende voor iedereen, liep het aantal landen waarin iedereen met iedereen kan trouwen op tot 25.
Even zwaar
Zo kunnen we dus ook kijken naar de ongelijkheid tussen de ING-baas en zijn baliemedewerkster. Nog steeds is Ralph Hamers 70 keer rijker, maar bij een verkeersongeval rukken voor hém niet meer ambulances uit dan voor háár. En wanneer híj een ongeval veroorzaakt, zal de rechter niet anders oordelen dan wanneer zíj dat doet. Bij verkiezingen telt hun stem even zwaar, beiden drinken dezelfde kwaliteit water, bij pijn slikken ze eenzelfde paracetamol en in zijn dure leaseauto staat Hamers net zo goed in de file dan zij in haar tweedehandsje. Hun inkomens lopen fors uit elkaar, verder zijn zij meer gelijk dan ooit tevoren.
* Ralf Bodelier woont in Tilburg en leidt World's Best News.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCOLUMN
Komt deze pittoreske, katholieke plaats nog van zijn misdaadreputatie af?
Het is bijna Pasen, dus dat de politie in Oudenbosch achter een eierlucht aanging, snap ik wel. Toch had niet de Paas- maar een drugsbeunhaas daar wat verstopt. De stank kwam van een crystal meth-lab. -
PREMIUMCOLUMN & POLL
Op vaccinatievakantie - reisje plus coronaprik - moeten we dat willen?
Hoppa, daar is er weer eentje voor het toch al zo dikke coronawoordenboek: de vaccinatievakantie. -
PREMIUMCOLUMN
Waarom die robothond van de politie me de kriebels geeft
Deze week viel opnieuw een dode in een drugslab. Natuurlijk ging het daarna over de overleden persoon en het gevaar van zulke fabriekjes. Maar ook over een robothond. -
PREMIUMCOLUMN
Dachten de piemeltaartbakker en de moslimpartij nou écht een gouden combi te vormen?
Dat er mensen zijn die piemeltaarten bakken, verbaast me niks. En dat in Nederland een conservatieve moslimpartij bestaat, geloof ik ook wel. Maar dat die twee dachten dat ze een gouden combi vormden, daar kan ik nog steeds niet over uit. -
PREMIUMCOLUMN
We kozen de partij met de minste integriteit en kregen de leugen
,,Vroeger had je de waarheid en de leugen”, zegt de topadvocaat terwijl hij het laatste nieuws over Mark Rutte checkt. ,,Zo simpel is het allang niet meer.”Hij praat over spinning. Over spindoctors die het beleid van een politieke partij en een bewindspersoon zo mooi mogelijk verkopen. De nadruk ligt daarbij niet per se op transparantie en eerlijke informatie.
-
PREMIUMcolumn
Aftellen tot mijn pensioen! De geraniums lonken
BERGEN OP ZOOM - Goh, je gaat binnenkort met pensioen las ik. Ja ... Vind je het leuk? Nee ... Oh. En dan valt het gesprek stil. Met pensioen gaan, dat is zowat het hoogste dat een mens in zijn leven kan bereiken begrijp ik uit dat soort reacties. Daar MOET je heel blij mee zijn. Dat kan niet anders. Het zalige nietsdoen lijkt bij menigeen de ultieme staat van geluk. -
PREMIUMcolumn
God wordt weer een Hij
We moeten het even hebben over de Hij-kwestie. Jawel, hij met een hoofdletter. Dat schijnt in gelovige kringen namelijk een dingetje te zijn. -
PREMIUMcolumn
Een gedrukte Top-40
Vorige week zaterdag overleed Lou Ottens. Lou werkte bij Philips en was de uitvinder van het cassettebandje. Een uitvinding die als een rode draad door mijn pubertijd loopt. Het cassettebandje was voor mij meer dan alleen muziekbeleving.
0 reacties