Luchtfoto van Circuit Zandvoort, waar momenteel hard wordt gewerkt om het aan de eisen van de huidige F1 te laten voldoen. Het circuit ligt vlakbij zee en verschillende natuur- en milieuorganisaties stapten de afgelopen maanden naar de rechter om de werkzaamheden stil te laten leggen. Zonder succes.
Volledig scherm
Luchtfoto van Circuit Zandvoort, waar momenteel hard wordt gewerkt om het aan de eisen van de huidige F1 te laten voldoen. Het circuit ligt vlakbij zee en verschillende natuur- en milieuorganisaties stapten de afgelopen maanden naar de rechter om de werkzaamheden stil te laten leggen. Zonder succes. © ANP

Natuur kan best tegen een stootje, toch?

Geef uw meningNatuurorganisaties zijn woedend. Alweer. Sinds bekend is dat het Formule 1-circus na jaren van afwezigheid dit jaar weer neerstrijkt in Zandvoort, lijken natuur en milieu in de omgeving van het circuit geen rol van betekenis meer te spelen. 

Alles moet wijken voor het racefestijn. Enkele teams mogen met hun bolides straks zelfs over het strand, dwars door een beschermd stiltegebied, van Noordwijk naar het circuit rijden. Moet kunnen toch? De natuur herstelt zich wel weer.

Zeehonden langs de kustlijn.
Volledig scherm
Zeehonden langs de kustlijn. © John de Pater

Noordvoort heet het stiltegebied waar de afgelopen week zo’n ophef over was. Het is een strook strand tegen de Amsterdamse Waterleidingduinen waar sinds enkele jaren zelfs wandelaars niet meer welkom zijn. Vogels broeden er en zeehonden vinden er rust. De gemeenten Zandvoort en Noordwijk hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om de dynamiek en de natuurwaarden in het gebied te herstellen. 

Dat er tussen 30 april en 3 mei maximaal twee keer per dag colonnes van hooguit tien elektrische of hybride auto’s met 30 km/u door het strandreservaat rijden, zien zij niet als een gevaar voor die natuur. Het mag ook alleen als de andere opties om op het circuit te komen, over de weg of door de lucht, niet kunnen. De kans dat het broedseizoen dus daadwerkelijk wordt verstoord, is beperkt.

Wat vindt u?

Is een groots evenement het waard dat natuur en milieu mogelijk schade oploopt, of is het van de zotte dat evenementen waarbij commercie en geld een grote rol spelen boven alles worden gesteld? Stuur uw mening (maximaal 200 woorden) inclusief uw naam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 7 maart leest u in BN DeStem een greep uit de inzendingen.

Poll

Het legaliseren van partydrugs is dé oplossing voor het drugsafvalprobleem

  • Eens (30%)
  • Oneens (70%)
1235 stemmen