Volledig scherm
Jef Rademakers. © peter van trijen/pix4profs

‘Na afloop van de Tour trakteerde Wout alle kinderen op limonade en ijsjes’

LezersbrievenBrieven BN DeStem van zaterdag 13 juli 2019.

Column Rademakers

Met veel interesse heb ik de eerste column van Jef Rademakers gelezen. Hij schrijft puntig en het onderwerp – Wielersport – spreekt mij ook aan. Toch wil ik een kleine correctie aanbrengen over wat hij over Wout Wagtmans schrijft. De Tour de France van 1954 startte in Amsterdam als hommage aan Nederland vanwege de Watersnoodramp van 1953. Ik was toen bijna 8 en herinner mij de doorkomst in Breda over onder andere de Fellenoordstraat. Ik zat daar vlakbij op school. De overwinning van Wout Wagtmans in Brasschaat bracht in de straat waar ik woonde een kleine euforie teweeg. Daar woonden namelijk ook de ouders van Wout Wagt-mans. Schuin tegenover hun woonhuis was – en is – Café Ruiterbos. Na afloop van de Tour de France trakteerde Wout alle kinderen uit de straat op limonade en ijsjes. Wout kwam uit Princenhage, niet uit ’t Heike, maar fietste wel bij Willebrord Wil Vooruit (WWV), dat veel bekende renners heeft voortgebracht, onder wie Wim van Est. Van het geld dat Wout met fietsen verdiende heeft hij later in de Heuvelstraat in Princenhage een huis voor zijn ouders laten bouwen. Zelf is hij ondernemer geworden in de transportsector en in die hoedanigheid ben ik hem nog eens tegengekomen bij Van Tilburg-Bastianen. We hebben toen herinneringen opgehaald aan de tijd dat hij ons als kinderen trakteerde. Helaas is hij veel te jong aan een ernstige ziekte overleden.

Roel Veldwijk, Breda

Bijdehand/t?

Het was deze week niet de eerste keer dat het woord ‘bijdehand/ bijdehant’ (d of t) door uw verslaggevers verkeerd werd geschreven. Je neemt iemand bij de han(d) en iemand is een bijdehan(t)e tante. Dat laatste moet dus met een ‘t’ geschreven worden. Volgens het woordenboek ben je dan vlug en slim.

J.M.E.de Moree-Treels, Roosendaal

Vrijheid

Met respect en dankbaarheid gaan we dit jaar onze Poolse bevrijding extra groots herdenken. Tevens is toch nog een eerherstel op zijn plaats: meer dan een half miljoen Poolse mannen en vrouwen streden vrijwillig onder geallieerd commando zowel aan het westelijk (200.000) als aan het oostelijk front (400.000) in Europa. Zij allen waren vurige patriotten en de Divisie van Generaal Maczek die ons bevrijdde, maakte daar deel van uit. Onvoorstelbaar groot was hun aandeel in de eindoverwinning en dat terwijl hun eigen land zwaar te lijden had onder de Duitse bezetting. Elke Poolse militair zou een boek kunnen schrijven hoe hij of zij thuis aan de bezettende macht wist te ontkomen.

Volledig scherm
Luchthaven Schiphol mag weer groeien. © ANP XTRA

Tom Peeters, Breda

Schiphol

Minister Van Nieuwenhuizen geeft Schiphol toestemming in stapjes te groeien naar 540.000 vluchten per jaar. Onder voorwaarden van een ‘hinderbeperking’. Maar met een toename van 8 procent vluchten is hinderbeperking onmogelijk en onmeetbaar. Dat weet KLM-topman Benschop, maar die heeft, als je hem hoort, de buit al binnen. Nog schandaliger is dat het kabinet zo de economie voorrang geeft aan de ‘heilige’ klimaatdoelstellingen, terwijl de burger met alle geweld van het gas af moet en elektrisch moet gaan rijden. Het lijkt erop dat de klimaatdoelstellingen alleen als smoesje zijn gebruikt en dat voor onze liberale regering ook hier economische grondslagen leidend zijn geweest.

Martin van Nispen, Rijsbergen

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

We maken ons veel te druk over de hitte

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
979 stemmen