Volledig scherm
© Thinkstock

'Mogen we van een economieredactie wat meer zorgvuldigheid verwachten?'

LezersbrievenLezersbrieven woensdag 10 januari 2018 

AOW-bedragen

Donderdag 4 januari werden in BN DeStem bij de economiebijdrage onder andere AOW-bedragen voor 2018 weergegeven. Dat bedrag zou voor een AOW-er met ook een AOW-partner 833,96 euro per persoon worden. Nou heb ik als AOW-er ter controle even de officiële SVB-website geraadpleegd. En verbazingwekkend genoeg is dat bedrag bij de Sociale Verzekerings Bank 807,88 euro. Mogen we van de economieredactie wat meer zorgvuldigheid verwachten of valt dit onder het actuele NEPnieuws ? Ik zou me ten onrechte al ‘rijk’ gerekend hebben. In het verleden heb ik trouwens al vaker significante fouten in uw blad kunnen constateren en nooit werd de moeite genomen een rectificatie te plaatsen. Het lijkt me niet overbodig wat meer deskundigheid in huis te halen.

Walter Kuijstermans, Roosendaal

Kieswijzer

Ieder morgen kijk ik, in alle vroegte, uit naar uw krant. Het lezen van de krant is mijn eerste activiteit. Met verbazing heb ik dit keer de aflevering van ‘de Kieswijzer’ gelezen. Het ging over de gemeente Drimmelen. U vraagt enkele inwoners van de gemeente, waar het aan schort. Mijn eerste vraag is dan: hoe komt de krant aan deze personen, hebben deze zich aangemeld of zijn ze gevraagd? De vertegenwoordigster uit Lage Zwaluwe, Miranda Brouwers, zegt mij niets. Vertegenwoordigt zij verenigingen of mengt zij zich met regelmaat in de gemeentelijke problematiek om te weten waar de knelpunten liggen? Geen idee.

Dus wat is de waarde van deze Kieswijzer? Er stond onder meer in dat er een verlangen is een fietspad op de dijk Drimmelen-Lage Zwaluwe te creëren. Welnu, die wens kan ik direct invullen: dit pad – ‘het Beverpad” – ligt er al tien jaar. Alleen de laatste paar honderd meter ontbreken. De problemen omtrent de aanrijtijden van ambulances is ook niet nieuw, Dit wordt door de gemeente regelmatig aan de orde gesteld. Daarbij erger ik mij zeer aan de opmerking ‘dat je zelf kies waar je wilt wonen’. Er zijn genoeg mensen die niet te kiezen hebben! Jammer.

Piet Meeuwissen, Lage Zwaluwe

Uitspraak Hazen

Met verbazing heb ik de uitspraak van meneer Hazen gelezen in het artikel Hulp voor horecazaken hard nodig. De uitspraak van meneer Hazen heeft mij gekrenkt. Hij beseft niet hoeveel verdriet mensen hebben die met deze vreselijke ziekte te maken hebben. Hij had een betere woordkeuze moeten maken om zijn argument kracht bij te zetten, want deze uitspraak past niet bij iemand als meneer Hazen.

Geert Polak, Bergen op Zoom

Onderzoeken

In zijn column van 30 december schrijft Niels Herijgens, dat hij een beetje ziek wordt van al die klanttevredenheidsonderzoeken en vraagt of dat in 2018 wat minder kan. Helaas is dat niet mogelijk, iedere onderneming die een kwaliteitszorgsysteem heeft dat volgens de ISO-9000 is gecertificeerd, is verplicht dit soort onderzoek te verrichten. Het niet-uitvoeren hiervan betekent strafpunten en kan verlies van het certificaat betekenen. Ook in het onderhand heiligverklaarde systeem van Lean vind je deze verplichting terug. Dus helaas Niels, minder wordt het niet, eerder meer. Jammer is dat bedrijven dit soort onderzoeken doen, omdat het moet. Met de uitslag gebeurt vaak weinig tot niets.

Michel Goossens, Breda

Eurlings

Misschien is de reeds in de klassieke oudheid olympisch beoefende sport boksen iets voor de heer C.M.P.S. ( Camiel) Eurlings. De vermaarde bokspedagoog 'Manny' Steward leerde mij: 'Als je je handen niet thuis kan houden, moet je op boksen gaan. Niet om te leren slaan, maar om zelf te ervaren hoe het is om hard geslagen te worden.'

Onze IOC /NOC bobo vertoont betreurenswaardig driewerf laf gedrag: eerst mishandelt hij zijn toenmalige vriendin, dan ontkent hij dit en tenslotte huurt hij een publiciteitslustige advocaat in om dit af te dekken. De eminente Brabantse advocaat in strafzaken Paul van Vugt fileert dit soort lieden met de uitdrukking: 'Er heeft nog nooit iemand een advocaat nodig gehad om de waarheid te spreken.'

Jaarlijks wordt door het Genootschap ter Bestrijding van Juridieke Kwakzalverij een tegeltje met deze spreuk uitgereikt aan de meest in het oog springende contraminant van deze wijsheid. Voor 2017 gaat deze trofee naar... Camiel E. Narcistische krokodillentranen bij de prijsuitreiking. Vol zelfbeklag. Weer een dader die zich mediamaniakaal profileert als slachtoffer. Spijt. Dat juist hem dit onrecht moest overkomen...

Johan F. Bil - advocaat, Oosterhout

Volledig scherm
De befaamde eik in de middenberm van de A58. © Ramon Mangold/ Het Fotoburo

Troeteleik

Wat een uitstekend idee van W. Ravenstein (BN DeStem 30-12). Enkele maanden geleden had ik hetzelfde idee, maar ik heb het niet op papier gezet. Vroeger (zo'n 30-35 jaar geleden) gingen we met ons trimclubje het Mastbos in. We startten bij Sprint en begonnen met een opwarmertje door in één run naar 'de heilige eik' te lopen, een afstand van circa 2.200 meter. Dit was de beuk die enkele maanden geleden uit noodzaak gekapt is. Deze boom werd in die tijd 'de heilige eik' genoemd.Vraag me niet waarom. Het verplaatsen van de A58-eik naar dit stekje in het Mastbos bevestigt mooi die oude uitdrukking over 'de heilige eik'.

Jan Uitdewilligen, Breda

Rapper Boef

Steeds weer blijkt dat sommige jongeren niet met roem kunnen omgaan. Rapper Boef is daarvan een goed voorbeeld. Hij laat dat zien door de manier waarop hij vrouwen behandeld. Vrouwen zijn een wegwerpartikel voor hem, terwijl hij afhankelijk is van vrouwelijke en mannelijke fans. Ik beveel hem aan eens in het woordenboek Van Dale te kijken bij het woord 'respect'. Boef, leer je fans met respect te behandelen, geen smoesjes over dronken zijn, maar laat zien dat je een respectvolle artiest kunt zijn in plaats van een puber.

A. Marijnissen, Breda

PVV

In zijn onfortuinlijke zoektocht naar geschikte proleten die voor de PVV in de verschillende gemeenteraden zitting willen nemen, stelde Wilders dat hij Utrecht weer voor de Utrechtenaren beschikbaar wilde stellen en zo ook Rotterdam voor de Rotterdammers. Is Rotterdam daarmee verboden terrein voor de Utrechtenaar en vice versa?

Jos Papen, Breda

Volledig scherm
© Ron Jenner Fotografie

Kraanvogels

Met verwondering heb ik het uitgebreide artikel gelezen over de duizend kraanvogels, die gevouwen zijn voor een ernstig zieke lerares economie van een school in Zoetermeer (BN DeStem, 22-12-2017). Een ontroerend verhaal over de betrokkenheid van leerlingen bij hun lerares. Al lezend dat het vouwen van de origami vogeltjes een hele klus bleek, moet ik inwendig lachen. Met hulp van internet en met voorbeelden is de school (de school, dus niet één klas!) er in geslaagd ruim duizend kraanvogels te vouwen.

Zo bijzonder vind ik dat dan niet. Waarom? In de jaren 80 werd een lid van ons hockeyteam ongeneeslijk ziek: kanker. Zij hield van origami en daarom vouwden wij volgens die Japanse legende duizend kraanvogels voor haar met ons team, in de hoop dat haar toch een langer leven beschoren zou zijn. Dat was niet zo, maar zij heeft er kracht uit geput.

Op haar crematie deelden op haar wens haar zoons van destijds 9 en 7 jaar oud de kraanvogels uit aan de aanwezigen. We hebben in die tijd niet de krant gehaald met onze kraanvogels. Niet nodig. Net zo min als ik nu vind dat dit gebaar van leerlingen zo'n groot artikel in de krant behoeft. Vanwege kerstmis?

L. Heemskerk-Stevens, Ulvenhout

Katholiek/ethiek

Rechtsfilosoof Bert van Roermund werpt in zijn artikel Schippert katholiek met ethiek? (BN DeStem 20-12-2017) een interessante veronderstelling op. Hij voert een fundamenteel verschil hoe mensen aankijken tegen overheidsmacht - meer bepaald de macht over het recht - terug op de erfenis van het protestantisme en het katholicisme in Nederland. En kleurt dat meteen geografisch in tot het protestantse noorden en het katholieke Brabant.

Mijns inziens slaat hij de plank in elk geval half mis. Het katholieke Brabant zit ten aanzien van de burgerlijke overheidsmacht nog met een andere erfenis die minstens evenzeer in ogenschouw moet worden genomen. En dat is het historische gegeven van enkele eeuwen Generaliteitsland te zijn geweest. De Brabander werd onderdrukt en uitgebuit door de rijksoverheid. Dat heeft ongetwijfeld de mentale houding tegenover staatsgezag en burgerlijke overheidsmacht diepergaand gevormd en werkt langer door dan men zich vandaag de dag realiseert.

De continuïteit in de geschiedenis is nog altijd vele malen groter en sterker dan de discontinuïteit. Religie is tegenwoordig wat al te gemakzuchtig de gebeten hond.

Drs. J.M. Bouwmans - theoloog/journalistBreda

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen