Volledig scherm
Foto ter illustratie © Paul Rapp

Meer camera's in de stad, ook als het ten koste gaat van de privacy?

Geef uw meningBREDA - De verontwaardiging is groot in Breda: iemand in een donkere auto rijdt 's nachts op een zebrapad in het uitgaanscentrum een man finaal onderste boven en  laat hem levensgevaarlijk gewond achter. De roep om meer en betere camera's klinkt.

De beelden zijn heftig, het publiek is geschokt. Het slachtoffer op de Nieuwe Prinsenkade  bij de haven vloog door de lucht, landde tientallen meters verderop.

Nu, twee weken later wordt de 34-jarige Bredanaar nog steeds in coma gehouden, valt over zijn toekomst vooralsnog weinig te zeggen en weet de politie nog steeds niet waar ze het zoeken moet. Want die beelden zijn ook ontoereikend, bieden te weinig houvast in de speurtocht naar de dader die een misdrijf pleegde door zijn slachtoffer zo achter te laten en zich niet binnen de wettelijke termijn de melden. 

Ondertussen staat ergens een auto met bloed op de motorkap en houdt een dader zich schuil. De politie looft een beloning uit, er zijn na een tv-uitzending nog getuigenissen van stappers binnengekomen en het onderzoek loopt.

Camera's

De berichtgeving in BN DeStem lokte veel reacties uit. Onder meer van centrumbewoners die zich tal van levensgevaarlijke situaties kunnen herinneren. Veel mensen ook die pleiten meer meer camera's op openbare plekken, betere techniek ook, die politie en openbaar ministerie wél in staat stelt bij nacht en ontij en hoge snelheden kleuren, logo's, kentekenplaten te ontdekken. Want daar mankeert het nogal eens aan in de bewijsvoering.

Is dat een oplossing? Moet daar veel geld in geïnvesteerd worden. Iedereen wil dat de dader gepakt wordt, maar tegen welke prijs? Kijk je alleen naar beelden nadat er alarm is geslagen en 112 is gebeld? Of zoek in een land waar privacy hoog in het vaandel zou moeten staan, ook ongevraagd en onverwacht naar zaken die het licht niet zouden verdragen, maar wel in beeld gevangen zijn? 

In Britse uitgaanssteden werden politiekorpsen gek van het immense aantal camera's en het bureauwerk dat daardoor werd aangeleverd. Daar werden apparaten weer van muren afgeschroefd omdat 'het publiek' niet alleen beelden van verkeersincidenten, overvallen en berovingen opvroeg, maar ook van minder urgente zaken als vechtpartijen en vernielingen. Op straat was geen bobby meer te bekennen omdat er binnen zoveel bekeken en beoordeeld moest worden.

Maar daar hebben het slachtoffer van het onverkwikkelijke Bredase incident, zijn familie en vrienden ongetwijfeld geen boodschap aan. Die willen dat de dader wordt opgepakt en terecht. 

Geef uw mening

BN DeStem is benieuwd naar de mening van lezers en de oplossingen die zij mogelijk aandragen in deze discussie. Moeten we als samenleving investeren in meer camera's en minder privacy of zijn er alternatieven mogelijk? Kies je voor middelen of mensen. Of zijn er grenzen en moeten wij ons alleen daarin schikken? Stuur uw mening (in maximaal 200 woorden) inclusief uw voor- en achternaam en woonplaats naar meningen@bndestem.nl 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen