Volledig scherm
Het Christelijk Lyceum Veenendaal, waar RTL de opnames voor de documentaire maakte. © Wels Thieme

Leugentje om bestwil voor ‘echte’ tv moet kunnen

Geef uw meningRTL heeft voor het maken van een reallife tv-documentaire op een middelbare school in Veenendaal vijf nepleerlingen ingezet. Tot teleurstelling van de zender werden deze vijf ‘zij-instromers’ al binnen twee weken ontmaskerd, waarna de opnames zijn stopgezet. Onderwijsminister Arie Slob vindt de handelswijze van RTL onacceptabel, maar de tv-zender zegt enkel zuivere bedoelingen te hebben gehad en alleen met toestemming te hebben gefilmd. Waar ligt de grens als je ‘echte’ tv wil maken?

Quote

Alleen de rector was op de hoogte van de handelswij­ze van RTL, docenten en scholieren wisten alleen dat er gefilmd werd

In Amerika is in 2018 de serie Undercover High gemaakt, waarbij oud-leerlingen undercover op een highschool meedraaiden. Doel van de serie was echte problemen op een school in beeld te brengen. Vanuit dat idee wilde RTL de documentaire ook in Nederland maken. In programma’s als De Luizenmoeder of Oogappels worden – met een knipoog – vooral de geijkte ‘problemen’ op scholen belicht, RTL wilde de werkelijkheid anno 2019 in beeld brengen. 

De nepleerlingen moesten onderwerpen onder scholieren bespreekbaar te maken. Alleen de rector van de school wist van deze werkwijze, docenten en leerlingen wisten enkel dat er – met toestemming – gefilmd werd. Nu het project is mislukt worden de beelden gewist.

Wat denkt u?

Heeft RTL een grens overschreden, of is een leugentje om bestwil bij het maken van ‘echte’ tv geoorloofd? Is dit slecht voor tere puberzieltjes of is het juist goed dat problemen uit de taboesfeer gehaald worden?

Stuur uw mening (max. 200 wrd) incl. naam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl. Volgende week leest u een greep uit de inzendingen.

 1. ‘Alleen maar hosanna bij UVV’40? Zeker niet. Een club leiden van deze omvang is geen kattenpis’
  PREMIUM
  Column

  ‘Alleen maar hosanna bij UVV’40? Zeker niet. Een club leiden van deze omvang is geen kattenpis’

  De Ulvenhoutse voetbalvereniging UVV’40 organiseert vandaag voor het eerst in zijn bijna tachtigjarig bestaan een heuse open dag. Op het prachtige sportpark Jeugdland gelegen aan de lommerrijke Rouppe van Voortlaan viert de ‘familieclub met ambitie’ de start van een nieuw voetbalseizoen. Er valt wel degelijk wat te vieren, want het gaat goed met het eens zo bescheiden clupke ten zuiden van Breda. Onder leiding van een daadkrachtig bestuur ondergaat de club een opmerkelijke metamorfose.

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

We maken ons veel te druk over de hitte

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
979 stemmen