Volledig scherm
Het Christelijk Lyceum Veenendaal, waar RTL de opnames voor de documentaire maakte. © Wels Thieme

Leugentje om bestwil voor ‘echte’ tv moet kunnen

Geef uw meningRTL heeft voor het maken van een reallife tv-documentaire op een middelbare school in Veenendaal vijf nepleerlingen ingezet. Tot teleurstelling van de zender werden deze vijf ‘zij-instromers’ al binnen twee weken ontmaskerd, waarna de opnames zijn stopgezet. Onderwijsminister Arie Slob vindt de handelswijze van RTL onacceptabel, maar de tv-zender zegt enkel zuivere bedoelingen te hebben gehad en alleen met toestemming te hebben gefilmd. Waar ligt de grens als je ‘echte’ tv wil maken?

Quote

Alleen de rector was op de hoogte van de handelswij­ze van RTL, docenten en scholieren wisten alleen dat er gefilmd werd

In Amerika is in 2018 de serie Undercover High gemaakt, waarbij oud-leerlingen undercover op een highschool meedraaiden. Doel van de serie was echte problemen op een school in beeld te brengen. Vanuit dat idee wilde RTL de documentaire ook in Nederland maken. In programma’s als De Luizenmoeder of Oogappels worden – met een knipoog – vooral de geijkte ‘problemen’ op scholen belicht, RTL wilde de werkelijkheid anno 2019 in beeld brengen. 

De nepleerlingen moesten onderwerpen onder scholieren bespreekbaar te maken. Alleen de rector van de school wist van deze werkwijze, docenten en leerlingen wisten enkel dat er – met toestemming – gefilmd werd. Nu het project is mislukt worden de beelden gewist.

Wat denkt u?

Heeft RTL een grens overschreden, of is een leugentje om bestwil bij het maken van ‘echte’ tv geoorloofd? Is dit slecht voor tere puberzieltjes of is het juist goed dat problemen uit de taboesfeer gehaald worden?

Stuur uw mening (max. 200 wrd) incl. naam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl. Volgende week leest u een greep uit de inzendingen.

poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
877 stemmen

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen