Volledig scherm
© ANP

Leer kind op school om te gaan met emoties

Geef uw meningHet leren omgaan met emoties zou een vast onderdeel moeten worden op scholen. De druk die veel opgroeiende kinderen vandaag de dag voelen, zorgt bij steeds meer van hen voor problemen. Een reden daarvoor is dat zij vaak niet weten om te gaan met de emoties die daarmee gepaard gaan. Dit kan leiden tot depressies en in het ergste geval (pogingen tot) zelfmoord. In 2017 pleegden bijna twee keer zoveel Nederlandse jongeren zelfmoord ten opzichte van het jaar daarvoor.

De samenleving is de afgelopen decennia competitiever geworden. Al van jongs af aan voelen steeds meer kinderen de druk om goed te moeten presteren. Thuis, op school, op het sportveld; overal ‘moeten’ ze de beste zijn. De druk die ze ervaren hangt samen met talloze emoties, zoals trots, blijdschap, stress, teleurstelling, angst en verdriet. De druk komt – bewust en onbewust – vanuit ouders, leerkrachten, maar ook van medescholieren. Kinderen jutten elkaar op en vallen elkaar keihard af als het resultaat niet goed genoeg is. Door al vanaf de onderbouw van de basisschool aandacht te schenken aan hoe de psyche werkt, kunnen kinderen leren beter om te gaan met emoties en hoe deze te uiten. Want onder meer het onderdrukken van emoties, kan leiden tot psychische nood.

Wat denkt u?

Moet er in het onderwijs meer aandacht komen voor het omgaan met emoties? En zo ja, hoe dan? In de vorm van psychologielessen of werkt een vorm als rollenspel beter? Stuur uw mening (maximaal 200 woorden) met uw volledige voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 1 juni leest u in de krant en online een greep uit de inzendingen.

 1. Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok
  Geef uw mening

  Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok

  Nederlandse spaarders houden het nieuws over de spaarrente momenteel zeer nauwlettend in de gaten. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente namelijk wederom, wat kan leiden tot een negatieve spaarrentestand. Als de spaarrente negatief wordt, betekent dat dat spaarders moeten gaan betalen voor hun spaarcenten op de bank. En dat ziet de gemiddelde Nederlander niet zitten, bleek eerder al. Verdwijnt ons zuurverdiende spaargeld straks massaal weer in een oude sok?

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

We maken ons veel te druk over de hitte

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
979 stemmen