Volledig scherm
© ANP

Leer kind op school om te gaan met emoties

Geef uw meningHet leren omgaan met emoties zou een vast onderdeel moeten worden op scholen. De druk die veel opgroeiende kinderen vandaag de dag voelen, zorgt bij steeds meer van hen voor problemen. Een reden daarvoor is dat zij vaak niet weten om te gaan met de emoties die daarmee gepaard gaan. Dit kan leiden tot depressies en in het ergste geval (pogingen tot) zelfmoord. In 2017 pleegden bijna twee keer zoveel Nederlandse jongeren zelfmoord ten opzichte van het jaar daarvoor.

De samenleving is de afgelopen decennia competitiever geworden. Al van jongs af aan voelen steeds meer kinderen de druk om goed te moeten presteren. Thuis, op school, op het sportveld; overal ‘moeten’ ze de beste zijn. De druk die ze ervaren hangt samen met talloze emoties, zoals trots, blijdschap, stress, teleurstelling, angst en verdriet. De druk komt – bewust en onbewust – vanuit ouders, leerkrachten, maar ook van medescholieren. Kinderen jutten elkaar op en vallen elkaar keihard af als het resultaat niet goed genoeg is. Door al vanaf de onderbouw van de basisschool aandacht te schenken aan hoe de psyche werkt, kunnen kinderen leren beter om te gaan met emoties en hoe deze te uiten. Want onder meer het onderdrukken van emoties, kan leiden tot psychische nood.

Wat denkt u?

Moet er in het onderwijs meer aandacht komen voor het omgaan met emoties? En zo ja, hoe dan? In de vorm van psychologielessen of werkt een vorm als rollenspel beter? Stuur uw mening (maximaal 200 woorden) met uw volledige voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 1 juni leest u in de krant en online een greep uit de inzendingen.

 1. ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’
  Geef uw mening

  ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’

  Het onderzoek naar geweld dat kinderen in de jeugdzorg de afgelopen decennia hebben ondergaan, deed flink wat stof opwaaien. Veel slachtoffers zijn blij met de erkenning en een deel van hen hoopt nu op een schadevergoeding vanuit het Rijk. Zij vinden alleen excuses voor het leed dat hen is aangedaan niet voldoende. Maar helpt geld die vreselijke herinneringen uit te wissen? Is het nodig overheidsgeld te reserveren om dit leed te verzachten?
 2. ‘Voor mij is Arnouts onbetwist de beste trainer’
  Lezersbrieven

  ‘Voor mij is Arnouts onbetwist de beste trainer’

  De voetbalawards zijn door BN De Stem weer uitgereikt en u hebt terecht de mooiste prijzen aan Moerse Boys geschonken. Alleen vergeten jullie de titel beste trainer ook naar Moerse Boys te laten gaan, naar trainer Jurgen Arnouts. Bang dat Moerse Boys anders te veel prijzen zou pakken? Moerse Boys-trainer Jurgen Arnouts werkt met allemaal echte clubjongens, terwijl winnaar Van Poelje van Baronie alleen kan werken met gehaalde spelers. De kwaliteit die de eigen vereniging heeft geleverd, is door hem afgeserveerd. Duidelijker kan het niet als het hele tweede team, bestaande uit spelers die net 20 jaar oud zijn, besluit ergens anders te gaan voetballen. Nee, voor mij is onbetwist de beste trainer toch echt Jurgen Arnouts. Nu de promotie nog!

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

 • Eens (75%)
 • Oneens (25%)
1133 stemmen