Korting klap in het gezicht van Philharmonie Zuidnederland
GastopinieEnorme bezuinigingen dwongen de twee zuidelijke symphonieorkes-ten vier jaar terug te fuseren. Nu dreigt weer gevaar door forse korting op de subsidie. Koester dat orkest nou toch!
Delen per e-mail
door Thijs Bonger
GASTOPINIE
Het is nog maar vier jaar geleden dat de botte bezuinigingsbijl insloeg bij de twee symfonieorkesten van de zuidelijke provincies. Het Limburgs- en Brabants Orkest zagen zich door het wegvallen van veel subsidie genoodzaakt te fuseren.
Zo’n gedwongen fusie is een zeer pijnlijk proces, dat gepaard gaat met buitengewoon veel stress. Omdat het zwaard van Damocles boven hun hoofd hing en zij daardoor slechter gingen musiceren en overspannen raakten, moesten sommige orkestleden al afhaken voordat de fusie een feit was.
Mengen
In het gunstigste geval switchten ze naar een ander beroep. Anderen zaten maandenlang in angst of er voor hun nog wel plaats zou zijn in het nieuwe orkest dat Philharmonie Zuidnederland zou gaan heten. Het mengen van twee orkestculturen is een proces dat jaren in beslag neemt. Toch is het orkest nu al glorieus uit de fusieperikelen tevoorschijn gekomen.
En het moet gezegd dat de gedwongen fusie ook een niet onbelangrijk voordeel heeft opgeleverd. Doordat meer musici voorhanden zijn, kunnen nu stukken gespeeld worden met een grotere bezetting. Toen de twee oorspronkelijke orkesten nog zelfstandig opereerden, konden ze van dat soort stukken alleen maar dromen.
Laten we dit enig overgebleven symfonieorkest in het zuiden toch zoveel mogelijk koesteren. Maar wat gebeurt er? Het orkest kreeg in juli – zonder enige vorm van vooraankondiging of overleg – te horen dat de subsidie van de provincie per 1 januari 2018 met een kwart wordt gekort. In plaats van 2 miljoen ontvangen de musici per 1 januari 2018 nog 1,5 miljoen euro. Een onbegrijpelijke beslissing en al helemaal in het licht van de aantrekkende economie.
Verplichte educatieve taak van orkest komt onder druk te staan als kwart van subsidie verdwijnt
Wat heeft Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant bezield bij het nemen van dit besluit? Zoals vaker had men weer eens een peperduur onderzoek laten uitvoeren door externe bureaus. De vraag was natuurlijk of er bezuinigd kon worden.
Alleen al het stellen van die vraag – terwijl de wonden veroorzaakt door de fusie nog maar net genezen zijn – is symptomatisch voor het Halbe Zijlstra-cultuurbeleid dat kennelijk nog steeds hoogtij viert. De aan die externe bureaus verbonden onderzoekers zetten zelf direct grote vraagtekens bij de uitkomsten van hun studie. Maar Gedeputeerde Staten walste over die vraagtekens heen en besloot de subsidiekorting toe te passen.
Naast de vele concerten organiseert het orkest meer dan tweehonderd educatieve activiteiten per jaar. Daarmee worden in Brabant en Limburg zo’n 20.000 leerlingen uit het primair- en voortgezet onderwijs bereikt. Het gevaar is levensgroot, dat door deze bezuiniging die belangrijke educatieve taak op de tocht komt te staan. Een taak die nota bene door de provincie zelf verplicht is gesteld.
Thijs Bonger is recensent klassieke muziek van BN DeStem.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMCOLUMN
Gecompliceerde botbreuk of gecompliceerde zorg?
,,Val niet”, zei minister-president Mark Rutte toen ons land onder een sneeuwlaag verdween. Het was alsof ik mijn moeder hoorde: ,,Kijk je wel uit?” De premier zei het om de zorg te ontlasten. Dat hielp niet. Het ziekenhuis zat deze week ramvol met mensen die waren uitgegleden. -
PREMIUM
Ik stem op Brabant! Doe je mee?
Wat een gemiste kans dat zó weinig Brabanders op de stembiljetten voor de Tweede Kamerverkiezingen staan. Dit getuigt van onderwaardering van de politieke partijen voor onze provincie. Er zit maar één ding op: stem Brabant! -
Philharmonie zuidnederland vreest verdere inkrimping
BREDA - Klassiek orkest philharmonie zuidnederland wil zowel in Brabant als in Limburg voet aan de grond houden. De musici hebben een brief naar minister van Cultuur Jet Bussemaker gestuurd waarin ze aangeven dat ze zowel in Eindhoven als in Maastricht willen blijven. -
PREMIUMcolumn
Wie houdt er nou Pasen tijdens een lockdown?
Vroeger, zeg maar toen Jezus weer leefde, was er met Pasen tenminste nog wat te doen. -
Doek dreigt definitief te vallen voor Philharmonie Zuid-Nederland
-
PREMIUMcolumn
Hoezo, koud? Jullie weten niet wat koud is
Koud? Hoezo koud? Vroeger, jongen, tóen was het pas koud. Daar weet opa Bas toevallig alles van. -
PREMIUM
Op verkiezingsdag telt iedere stem even zwaar, zo zou dat altijd moeten zijn
Nog vijf nachtjes slapen, dan is de grote verkiezingsdag. Het is de dag dat de stem van een bescheiden mens nét zo zwaar telt als de stem van de arrogante blaaskaak. Zo zou het altijd moeten zijn. -
PREMIUMCOLUMN
WW-Wopke, van torentjesmateriaal naar kille managerstaal
Nou ja zeg, wat deden ze Wopke Hoekstra nu toch weer aan? Het gezicht van de CDA-lijsttrekker stond de hele dag op verongelijkt. Had hij iets lulligs gezegd over werklozen, kreeg ie de schuld nog ook!