‘Koester het Brabantse landschap’
GASTOPINIEHet bijzondere karak-ter van Brabant zit hem onder meer in het fraaie landschap. Om dat te behouden zijn duidelijke keuzes nodig.
door Jan Baan en Lars Koreman
Het landschap van Brabant staat onder grote druk. Uitdijende bedrijventerreinen, zware infrastructurele projecten, schaalvergroting in de landbouw; vrijwel dagelijks worden we geconfronteerd met aantastingen, waarover natuurliefhebbers zich grote zorgen maken. Onlangs is door de Provincie Noord-Brabant de Voorontwerpvisie op de Brabantse leefomgeving uitgebracht. Deze visie gaat over de kwaliteit van het landschap in Noord-Brabant en gaat dus iedere Brabander aan. De visie is bedoeld als debatstuk. Er worden accenten aangegeven en hoofdthema’s geformuleerd, maar nog geen duidelijke keuzes gemaakt.
Graag willen wij als natuurorganisaties het publieke debat openen. Noord-Brabant is nog steeds een aantrekkelijke provincie om te wonen, te werken en te recreëren. Binnen 10 minuten ben je vanuit elke woonplek buiten in het landelijk- of natuurgebied. Er is nog steeds een historisch gelaagd landschap met een leesbare geschiedenis. Maar zoals gezegd, deze kwaliteiten staan op veel plekken op de tocht.
Korte- en lange termijn
Niet alles kan tegelijk. Er moeten keuzes gemaakt worden voor de korte en de lange termijn. De korte termijn keuzes moeten aansluiten bij nijpende maatschappelijke problemen: lucht- en bodemkwaliteit, gezondheid, ruimtelijke versnippering en de biodiversiteits- en klimaatcrisis. De lange termijn keuzes gaan over ruimtelijk ontwerp en design. In ons dynamische Brabant kan en mag het landschap niet meer de willekeurige, ruimtelijke resultante zijn van zich los van elkaar ontwikkelende functies.
Het heeft hoge prioriteit om een mooi Brabant ook
een gezond Brabant te laten zijn
Noord-Brabant heeft nog veel ruimte, mooie natuur, een goede mix van stedelijk- en landelijk gebied. Maar Brabant onderscheidt zich in Nederland ook door hoge concentraties fijnstof en stikstof. Belangrijkste veroorzakers zijn de intensieve veehouderij en het verkeer. Het heeft hoge prioriteit om een mooi Brabant ook een gezond Brabant te laten zijn. Geen nieuwe doorsnijdingen meer van landelijk gebied met hoofdinfrastructuur en nieuwe wegen zoeken voor een duurzame veehouderij.
Daarbij moeten we de landbouw niet alleen benoemen als probleemfactor, maar ook als kans voor een bestendige kwaliteit van het landelijk gebied. Juist de problemen met intensieve veehouderij en hoge bevolkingsconcentraties kunnen Brabant tot proeftuin maken van een nieuwe relatie tussen voedselproducent en consument en van boeren in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor natuur en water. We hebben in Brabant al veel ervaring en resultaten met combinaties van natuur en waterberging in robuuste beekdalen. Daar past een combinatie met koeien in de wei uitstekend bij.
We hebben de provincie nodig voor een sterk voortgezet beleid op realisering van het Brabants Natuurnetwerk (NNB) en investering in landschapselementen samen met gemeenten. Het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB) en het Stimuleringskader Groene en Blauwe Dienst (STIKA) zijn hierbij onmisbaar. De aantrekkelijke mix die Brabant is van stedelijk en landelijk gebied – met een grote klimaats- en energieopgave – vraagt ook om topdesign.
Bouwsteen
De beekdalen kunnen een grote rol spelen in de klimaatsopgaven, door deze in te richten voor waterberging in combinatie met extensievere landbouw. Dat kan een belangrijke bouwsteen zijn voor natuur- en landschapskwaliteit. De energietransitie vraagt om een nauwkeurige afweging bij de locatiebepaling van windmolens. We hebben die op de korte- en middellange termijn nodig. Maar er moet duidelijk gekozen worden waar níet: het Brabants Natuurnetwerk en cultuurhistorisch belangrijke landschappen.
Op veel plekken nemen Brabanders zelf al initiatieven om hun leefomgeving te verbeteren
Al deze landschapsvraagstukken vormen een uitdagend palet. Niet voor niets is het bestuur van Het Groene Woud gevraagd de volgende Nationale Landschapstriënnale in 2020 te organiseren. Natuurmonumenten en Brabants Landschap zijn hier intensief bij betrokken. Samen hebben we het initiatief genomen voor een nieuw Van Gogh Nationaal Park in Midden-Brabant: een combinatie van het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en het Nationaal Landschap Het Groene Woud, aangevuld met de Oostelijke Langstraat.
Wat ons betreft wordt dit een proeftuin voor natuur- en landschapskwaliteit, voor een nieuwe interactie tussen stad en lan. En voor een nieuwe rol van de landbouw als hoeder van het landschap en producent van veilig voedsel met een regiokeurmerk (Brabants Bodem) en voor nieuwe klimaats- en energiearrangementen. Noord-Brabant heeft nog steeds een fraai gelaagd landschap. Maar te midden van de hoge dynamiek aan veranderingsprocessen vraagt dit wel om bescherming en behoud van erfgoed, als belangrijke identiteitsdrager.
Burgers
Op veel plekken nemen Brabantse burgers zelf al initiatieven om hun directe leefomgeving te verbeteren. Maar daarnaast blijft de overheid een belangrijke hoeder van deze collectieve waarden. Daarom moet het landschap volgens ons een urgente hoofdopgave worden in de Omgevingsvisies van de provincie én van de Brabantse gemeenten.
Wij hopen dat het symposium Koester het landschap van Brabant dat Natuurmonumenten en Brabants Landschap woensdag 7 februari 2018 samen met de provincie Noord-Brabant houden in ’s Hertogenbosch, hieraan een belangrijke bijdrage kan leveren.
* Jan Baan is directeur Brabants Landschap en Lars Koreman is ambassadeur Noord-Brabant Natuurmonumenten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
De lange weg naar de liefde
Acht jaar geleden zette ik koers naar Denemarken. De lange rechte weg noordwaarts voerde naar Johan Sprangers, deelnemer aan Boer Zoekt Vrouw. -
PREMIUMcolumn
Wat heeft Johan Derksen dat Marc Overmars niet heeft?
Terwijl de helft blij is met de terugkeer van Johan Derksen en het fijn vindt dat de druipsnor op televisie weer ongegeneerd zijn gal spuwt, wil een complete natie niets meer weten van Marc Overmars, het lulletje van onze klas. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMcolumn
Terrastargets
,,Hier, de beoordeling van mijn werk! Snap er geen f*ck van.” Mijn 16-jarige zoon kwakt een dubbelgevouwen pakje papier op tafel, waarna hij in een rechte lijn richting koelkast sjokt. Hij werkt nu ruim een jaar voor een niet nader te noemen prullariaconcern. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
PREMIUMcolumn
Megalomane mafketel
Als het komt tot een totale kernoorlog dan heeft deze wereld nog een half uur, las ik in de krant. Een half uur voordat alles en iedereen is verworden tot stof. Of ik daarmee kan zitten? Absoluut niet. Want wat kan ik eraan veranderen? Niks. -
PREMIUMCOLUMN & POLL
De Belgen handelen in foute diamanten, maar doen wij het beter?
Terwijl de Tweede Kamer nog trots nagloeide van de speech van Volodimir Zelenski, was hij alweer het volgende parlement aan het toespreken. Dat van België. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer