Volledig scherm
Column Yolanda Sjoukes © Jan Stads / Pix4Profs

Is de lokale democratie een treurig, slecht bezocht feestje?

columnIs de lokale democratie een treurig, slecht bezocht feestje? Van Terneuzen tot Breda worden we doodgegooid met politieke debatten. In al die zaaltjes staan zeven tot dertien lijsttrekkers bijdehand te doen, voor het merendeel mannen van een zekere leeftijd.

Zelden zitten anderen dan hun politieke volgelingen in de zaal. Met een beetje geluk is er wat aanhang van de organiserende wijkraad of KBO. Van de week trof ik bij een debat in Breda zowaar vijftien zwevende kiezers in een zaal van tachtig mensen.

Aan het eind van de avond had geen van de zwevende kiezers zijn dwaling tot een eind zien komen. Ik had zelf ook geen chocola gemaakt van wat de politici nou precies gezegd hadden, en had daar een humoristisch praatje over gehouden. De lachers waren op mijn hand, maar eigenlijk was het verre van grappig.

Podiumbeesten

Rond de 53 procent van onze bevolking ging bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 naar de stembus. De wijze waarop lokale politici deze weken weer als een stelletje podiumbeesten voor eigen parochie staan te preken, zal dat percentage niet verhogen op 21 maart. Al die gevatheden, dat gekissebis... het is vaak alleen te volgen voor politieke insiders. Daarom wat tips.

Voor de politici: stop met pieken op een podium eenmaal in de vier jaar. Laat elke maand je gezicht ergens zien om met ons, de kiezers, te praten over lokale zaken. Je vindt ons bij de voetbal, op de weekmarkt, bij een concert, in een winkelcentrum, op scholen, bij bedrijven, op het station...

Voor de kiezer: Netflix is leuk, maar surf ook eens naar de kieswijzer van BN DeStem. Die gaat over de reallifesoap in je eigen stad of dorp. Maak daarna op 21 maart een vakje rood in een houten stemhokje. Zo heb je invloed op de veiligheid, op de leefbaarheid in je wijk, de huisvesting van de school van je kind, de parkeertarieven, het uitgaansklimaat in je stad, of er straks nog betaalbare huizen zijn en nog veel meer. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen