Volledig scherm
© AFP

Ik heb geen angst voor nieuwe virussen

Geef uw meningHet huidige coronavirus, inmiddels omgedoopt tot Covid-19, is wereldwijd in tal van landen opgedoken. Volgens kenners is het eind december vorig jaar ontstaan op een vismarkt in China, inmiddels zijn er ruim 1000 doden te betreuren en zijn er een kleine 50.000 besmettingen vastgesteld. 

Vooral in China, maar ook in tientallen andere landen. Begin deze eeuw, in 2002 en 2003, was er - eveneens in China - de uitbraak van het SARS-virus. Dat kostte toen aan 764 mensen het leven. Wat betekent dit voor onze gezondheid? Moeten we ons voorbereiden op meer van dit soort virusuitbraken?

Zowel SARS als het coronavirus zijn overgedragen van dier op mens. Lange tijd werd door wetenschappers gedacht dat dit niet kon, maar na de uitbraak van SARS werd een Civetkat - een Zuid-Chinese delicatesse - genoemd als mogelijke bron. En bij het huidige coronavirus wordt verwezen naar vleermuizen of schubdieren  als waarschijnlijke overbrengers van het virus, dat bij mensen tot griepverschijnselen leidt en vervelende, soms dodelijke, longklachten veroorzaakt. Door de incubatietijd van virussen en de makkelijke wijze waarop mensen tegenwoordig de hele wereld over reizen, is het lastig virusuitbraken te beteugelen.

Wat denkt u?

Heeft u angst voor de uitbraak van nieuwe virussen? Wat zou u willen dat er gebeurt om nieuwe uitbraken te voorkomen, of om verspreiding daarvan tegen te gaan? Vindt u dat er adequaat genoeg is gereageerd op de uitbraak van het huidige coronavirus? Stuur uw mening (maximaal 200 woorden) inclusief uw volledige naam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 15 februari leest u in BN DeStem een greep uit de inzendingen.

Poll

Het legaliseren van partydrugs is dé oplossing voor het drugsafvalprobleem

  • Eens (30%)
  • Oneens (70%)
1235 stemmen