Bezoekers van een bibliotheek, jong en oud, strijden voor behoud van hun voorziening.
Volledig scherm
Bezoekers van een bibliotheek, jong en oud, strijden voor behoud van hun voorziening. © Anthon Keuchenius

Ik ga de bibiliotheek niet missen als die verdwijnt

Geef uw meningBibliotheken vormen een bindmiddel in een maatschappij waarin het individu steeds centraler staat. Maar ze dreigen te verdwijnen, omdat gemeenten er geen geld meer voor hebben. Is dat erg? Of vindt u het terecht dat de overheid het faciliteren van sociaal-culturele instellingen niet als basisvoorziening ziet?

De moderne bibliotheek is een plek waar je kunt leren, kunt ontdekken en ontmoeten. Je kunt er boeken lenen, naar muziek luisteren, een kop koffie drinken of een lezing bezoeken.  De Raad van Cultuur kwam deze week met een rapport naar buiten, waarin zij schrijft dat elke gemeente verplicht zou moeten zijn een openbare bieb te faciliteren. Vorig jaar telde zestien van de 355 gemeenten in Nederland geen bibliotheekvoorziening meer, 4,5 procent. Dat percentage dreigt flink te stijgen, omdat veel gemeenten worstelen met hun begroting. Zaken als Jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) dwingen gemeenten keuzes te maken om het hoofd financieel boven water te houden. Ze kiezen voor ‘basisvoorzieningen’, maar wat zijn dat? Zijn dat zaken als zorg, wonen en onderwijs of horen daar voor u ook sociaal-culturele voorzieningen bij?

Wat vindt u?

Zou u de bieb in uw gemeente missen als die sluit? Hoe belangrijk is deze voorziening voor jeugd en voor volwassen? Is vercommercialisering van bibliotheken een oplossing, of juist niet? Stuur uw mening (maximaal 200 woorden) inclusief uw naam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 22 februari leest u in BN DeStem een greep uit de inzendingen.

Poll

Het legaliseren van partydrugs is dé oplossing voor het drugsafvalprobleem

  • Eens (30%)
  • Oneens (70%)
1235 stemmen