Volledig scherm
Rechtbanktekening met Julien C., de moordenaar van Jesse Dingemans, op de voorgrond. © Aloys Oosterwijk

Iedereen verdient een tweede kans

Geef uw meningAlsof een oude wond werd opengereten. Zo voelde het voor veel inwoners van Hoogerheide toen zij deze week vernamen dan Julien C., de man die in 2006 de 8-jarige Jesse Dingemans om het leven bracht, mogelijk op vrije voeten komt. C. zit nu nog in een tbs-kliniek in Groningen, maar de rechtbank beslist deze zomer of hij naar een instelling voor begeleid wonen kan en op verlof mag, ook zonder begeleiding. Volgens zijn behandelaars is C. daaraan toe. En iedereen verdient een tweede kans, toch?

De datum 1 december 2006 staat bij de inwoners van Hoogerheide, maar ook bij vele anderen, in het geheugen gegrift. Jesse Dingemans werd die dag ernstig gewond in zijn klaslokaal gevonden en overleed later. C. werd opgepakt en veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs. Vier jaar geleden verkaste C. vanuit de gevangenis naar de tbs-kliniek en volgens zijn behandelaars is hij nu klaar voor resocialisatie. Maar is de maatschappij hier ook klaar voor? Met de moord op Anne Faber nog vers in het geheugen, en diverse andere incidenten uit het verleden met (ex-)tbs’ers, heerst de angst voor herhaling. Toch, tbs-klinieken zijn erop gericht mensen te laten terugkeren in de samenleving, dus die kans moeten de mensen die daar zitten dan ook krijgen.

Wat denkt u?

Verdient iedereen een tweede kans? Of vindt u het mogelijke risico voor de samenleving zwaarder tellen? En waar ligt voor u de grens van wel of niet vrijlaten? Stuur uw mening (max. 200 wrd) incl. uw volledige naam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 25 mei leest u in BN DeStem en online een greep uit de inzendingen.

 1. Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok
  Geef uw mening

  Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok

  Nederlandse spaarders houden het nieuws over de spaarrente momenteel zeer nauwlettend in de gaten. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente namelijk wederom, wat kan leiden tot een negatieve spaarrentestand. Als de spaarrente negatief wordt, betekent dat dat spaarders moeten gaan betalen voor hun spaarcenten op de bank. En dat ziet de gemiddelde Nederlander niet zitten, bleek eerder al. Verdwijnt ons zuurverdiende spaargeld straks massaal weer in een oude sok?

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

We maken ons veel te druk over de hitte

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
979 stemmen