Volledig scherm
Rechtbanktekening met Julien C., de moordenaar van Jesse Dingemans, op de voorgrond. © Aloys Oosterwijk

Iedereen verdient een tweede kans

Geef uw meningAlsof een oude wond werd opengereten. Zo voelde het voor veel inwoners van Hoogerheide toen zij deze week vernamen dan Julien C., de man die in 2006 de 8-jarige Jesse Dingemans om het leven bracht, mogelijk op vrije voeten komt. C. zit nu nog in een tbs-kliniek in Groningen, maar de rechtbank beslist deze zomer of hij naar een instelling voor begeleid wonen kan en op verlof mag, ook zonder begeleiding. Volgens zijn behandelaars is C. daaraan toe. En iedereen verdient een tweede kans, toch?

De datum 1 december 2006 staat bij de inwoners van Hoogerheide, maar ook bij vele anderen, in het geheugen gegrift. Jesse Dingemans werd die dag ernstig gewond in zijn klaslokaal gevonden en overleed later. C. werd opgepakt en veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs. Vier jaar geleden verkaste C. vanuit de gevangenis naar de tbs-kliniek en volgens zijn behandelaars is hij nu klaar voor resocialisatie. Maar is de maatschappij hier ook klaar voor? Met de moord op Anne Faber nog vers in het geheugen, en diverse andere incidenten uit het verleden met (ex-)tbs’ers, heerst de angst voor herhaling. Toch, tbs-klinieken zijn erop gericht mensen te laten terugkeren in de samenleving, dus die kans moeten de mensen die daar zitten dan ook krijgen.

Wat denkt u?

Verdient iedereen een tweede kans? Of vindt u het mogelijke risico voor de samenleving zwaarder tellen? En waar ligt voor u de grens van wel of niet vrijlaten? Stuur uw mening (max. 200 wrd) incl. uw volledige naam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 25 mei leest u in BN DeStem en online een greep uit de inzendingen.

 1. ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’
  Geef uw mening

  ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’

  Het onderzoek naar geweld dat kinderen in de jeugdzorg de afgelopen decennia hebben ondergaan, deed flink wat stof opwaaien. Veel slachtoffers zijn blij met de erkenning en een deel van hen hoopt nu op een schadevergoeding vanuit het Rijk. Zij vinden alleen excuses voor het leed dat hen is aangedaan niet voldoende. Maar helpt geld die vreselijke herinneringen uit te wissen? Is het nodig overheidsgeld te reserveren om dit leed te verzachten?
 2. ‘Voor mij is Arnouts onbetwist de beste trainer’
  Lezersbrieven

  ‘Voor mij is Arnouts onbetwist de beste trainer’

  De voetbalawards zijn door BN De Stem weer uitgereikt en u hebt terecht de mooiste prijzen aan Moerse Boys geschonken. Alleen vergeten jullie de titel beste trainer ook naar Moerse Boys te laten gaan, naar trainer Jurgen Arnouts. Bang dat Moerse Boys anders te veel prijzen zou pakken? Moerse Boys-trainer Jurgen Arnouts werkt met allemaal echte clubjongens, terwijl winnaar Van Poelje van Baronie alleen kan werken met gehaalde spelers. De kwaliteit die de eigen vereniging heeft geleverd, is door hem afgeserveerd. Duidelijker kan het niet als het hele tweede team, bestaande uit spelers die net 20 jaar oud zijn, besluit ergens anders te gaan voetballen. Nee, voor mij is onbetwist de beste trainer toch echt Jurgen Arnouts. Nu de promotie nog!

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

 • Eens (75%)
 • Oneens (25%)
1133 stemmen