Volledig scherm
© Thinkstock

Ieder kind moet verplicht op zwemles!

Geef uw meningHet is raak dit jaar met het aantal verdrinkingen. Deze week werd bekend dat deze hete zomer elke week wel twee tot drie personen zijn verdronken in een natuurplas, zee of een zwembad. Onder de slachtoffers zijn ook een aantal kinderen. Zwemvaardigheid is van groot belang als kinderen vrij willen spelen in en rond water. Zou zwemles voor elk kind in ons waterrijke landje verplicht moeten zijn?

Volledig scherm
© ANP

Reddingsbrigades en badmeesters hebben deze zomer hun handen vol aan het toezicht houden op de vele badgasten die verkoeling zoeken bij het water. Al begin juli waarschuwden zij dat ouders de aandacht bij hun kroost moesten houden langs de waterkant, in plaats van steeds op hun mobiele telefoons te kijken. De meeste kinderen zijn dol op water en gaan ook graag op onderzoek uit. Die combinatie zorgt ervoor dat ze bij drukte al snel uit het oog verdwijnen als je niet oplet. Met alle risico’s vandien.

Veel kinderen gaan rond hun 5e jaar op les, maar een zwemcursus kost al gauw honderden euro’s. Dat is niet voor iedereen betaalbaar. Voorheen was er het schoolzwemmen, waarbij kinderen alsnog de basisslagen leerden. Maar dat is op veel plekken verdwenen.

Wat denkt u?

Moeten alle kinderen in Nederland verplicht op zwemles om meer verdrinkingen tegen te gaan? En wat is dan de beste manier om zwemles voor elk kind toegankelijk te maken: herinvoering van het schoolzwemmen, zwemsubsidie voor wie dat nodig heeft of moet de overheid regelen dat zwemles gratis wordt voor iedereen? 

 Of valt zwemonderwijs onder de verantwoording van ouders en moeten zij zelf beslissen of ze al dan niet investeren in de zwemveiligheid van hun kroost? 

Stuur uw mening (max. 200 woorden) incl. voor-, achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 18 augustus vindt u in BN DeStem een greep uit de inzendingen.

poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
877 stemmen

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen