Volledig scherm
,,Premier Mark Rutte heeft op geen enkele wijze tijdens de laatste verkiezingscampagne gesproken over de afschaffing van de dividendbelasting." © ANP

Hoezo is Nederland nog een democratie?

GASTOPINIEDemocratie komt van de Griekse woorden: démos (volk) en kratein (regeren). Eigenlijk zou het dus zo moeten zijn dat als het volk in meerderheid achter een standpunt staat, de regering dat uitvoert. Dat zou dus de taak moeten zijn van de vertegenwoordigers van het Nederlandse volk (indirecte democratie), de Kamerleden en de ministers.

door Piet van Kempen

Al meer dan 2000 jaar geleden hadden grote denkers zoals Socrates, Aristoteles en Plato ernstige bezwaren tegen deze indirecte democratie. Hun bezwaar was dat de gekozen volksvertegenwoordigers niet meer naar het volk luisterden, maar enkel hun eigen waanideeën en onwaarheden volgen.

Quote

Kennelijk is het zo dat als je in het kabinet zit, alle beloftes aan je kiezers geen waarde meer hebben

Piet van Kempen

Dictatuur is een bestuursvorm waarbij een land geregeerd wordt door één persoon (dictator) of een selecte groep mensen (zeg maar: ons kabinet), die alle macht in handen hebben. Ons huidige kabinet lapt alle regels voor een democratie aan haar laars. Denk maar aan de voorbeelden: Geen cent meer naar Griekenland, het negeren van de uitslag van het Oekraïnereferendum, het naar achteren halen van de AOW-leeftijd, terwijl de generatie die er juist voor heeft gespaard getroffen wordt, de Pechtold-Penthouse-zaak, ministers die zogenaamd in een Datsja verbleven en de afschaffing van de dividendbelasting. 

 Volgens minister-president Mark Rutte en zijn meelopers van het kabinet is ons volk dom en kan het volk niet zelf denken. Rutte heeft op geen enkele wijze tijdens de laatste verkiezingscampagne gesproken over de afschaffing van de dividendbelasting. Ja, dat had hij wel gedaan, maar dan alleen stiekem bij zijn vriendjes van de multinationals. Kennelijk is het zo in Nederland als je eenmaal in het kabinet zit, alle beloftes aan je kiezers geen enkele waarde meer hebben. Eigen roem en het pluche van de Kamerzetels geven blijkbaar een effect dat vergelijkbaar is met verstandsverbijstering. Leugens worden misvattingen genoemd, en eerlijke antwoorden worden vervangen door verzinsels of eindeloze verontschuldigingen.

Voor Rutte en zijn kabinet kan worden gesteld dat ze de grondbeginselen van democratie volledig zijn vergeten. Hun multinationalvriendjes dragen hen op hun handen. De status van het onderdeel zijn van de regerings, is belangrijker dan de wil van het volk.

De democratie is door dit kabinet begraven en is geworden tot een dictatuur, ingefluisterd door de multinationals. Het volk zal straks op slinkse, achterbakse wijze worden geconfronteerd met belastingverhogingen om het dividendgat te dekken. Een toekomstige functie bij een multinational lonkt voor deze kabinetsleden. Dus: lak aan het volk!

* Piet van Kempen uit Bergen was directeur-eigenaar van een assurantie- en financieringskantoor en is nu gepensioneerd.

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

We maken ons veel te druk over de hitte

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
979 stemmen