Volledig scherm
© Thinkstock

Hoe meet je het liefdevolle ‘kusje’ op een zere plek?

GASTOPINIETijd en pillen zijn meetbaar. Zorg op maat, oprechte aandacht, nabijheid en compassie niet, dus wordt dat niet vergoed. Dat maakt me boos.

door Rian Meulenbroeks

Sinds de marktwerking in de zorg werd geïntroduceerd, is er in GGZ-land veel veranderd. De rolodex en de multomap verdwenen en het begrip ‘scoren’ kwam steeds meer op de voorgrond.

Quote

De vertrou­wens­band tussen behande­laar en patiënt is geofferd ten guste van het verdienmo­del van de zorgverze­ke­raars

Rian Meulenbroeks

We maakten grappen over hoe we in de toekomst wellicht afgerekend zouden gaan worden op onze productie. Grappen! We konden ons niet voorstellen dat het ooit echt zover zou komen.

Eerlijk is eerlijk, we zijn efficiënter geworden en nog kritischer gaan nadenken over onze manier van werken. Maar deze opgelegde dwang richting doelmatigheid is compleet doorgeslagen. De vertrouwensband tussen behandelaar en patiënt is geofferd ten guste van het verdienmodel van de zorgverzekeraars.

Quote

De een na de ander in de zorg haakt af. Gedemoti­veerd, overvraagd en afgebrand.

Rian Meulenbroeks

Behandelingen worden uitgekleed, preventie verliest teveel terrein en chronisch kwetsbare burgers met psychische kwetsbaarheid worden verwezen naar het WMO-loket, omdat er voor de zorgverzekeraars niet aan te verdienen valt. Ondertussen vullen ze wel hun zakken met de duur betaalde premies. Dat laatste lijkt me overigens wel goed meetbaar.

Deze nieuwe zorgethos maakt ook onder de zorgmedewerkers slachtoffers. De een na de ander haakt af. Gedemotiveerd, overvraagd en afgebrand. De blijvers onderscheiden zich in overlevers enerzijds en idealisten anderzijds. Angst om afgerekend te worden op onderproductie en concurrentie onderling zijn ontsierende drijfveren geworden.

We dansen noodgedwongen naar de pijpen van de zorgverzekeraars, terwijl de werkvloer steeds vaker bemand wordt door dure en onbekende uitzendkrachten die maar kort blijven en daarmee niets bijdragen aan die zo belangrijke continuïteit en veiligheid.

Ik heb dus niet zo veel met meetbaarheid. Ik richt me liever op de inhoud en voel me gesterkt wanneer patiënten me vertellen dat niet alleen medicatie en structuur helpend zijn, maar dat herstel valt of staat met zorg op maat, oprechte aandacht, nabijheid en compassie; het liefdevolle kusje op een zere plek.

* Rian Meulenbroeks uit Breda werkt al 30 jaar in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en is auteur van het boek Goed gek!  

Haar website: http://www.werkenmetgekken.nl/

  1. Aanpak voetbalracist niet hard genoeg
    Geef uw mening

    Aanpak voetbalra­cist niet hard genoeg

    De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft samen met het kabinet afspraken gemaakt om voetbalracisme harder aan te pakken. Met behulp van slimme camera’s hopen zij ‘supporters’ die in stadions kwetsende teksten zingen of roepen sneller te herkennen. Op die manier kunnen de raddraaiers worden geïdentificeerd en gestraft. Zo’n straf kan oplopen tot een stadionverbod van maximaal tien jaar. Maar is dat voldoende? Gaat deze aanpak ver genoeg om het racisme definitief uit de stadions te weren?

Poll

Het legaliseren van partydrugs is dé oplossing voor het drugsafvalprobleem

  • Eens (30%)
  • Oneens (70%)
1235 stemmen