Een waarschuwing voor nepnieuws dat eerder deze maand verspreid was over een hogeschool in Leeuwarden.
Volledig scherm
Een waarschuwing voor nepnieuws dat eerder deze maand verspreid was over een hogeschool in Leeuwarden. © Anton Kappers

Het is lastig nepnieuws van de waarheid te onderscheiden

Geef uw mening‘Breaking: 9 mensen overleden aan Coronavirus-gerelateerde klachten in ziekenhuis Breda, melden twee anonieme bronnen los van elkaar’. Dit bericht ging afgelopen week rond op Twitter. Bij het Amphia Ziekenhuis waren ze not amused. Er klopte helemaal niets van het bericht dat vanaf het account @coronanederland was verspreid. Nepnieuws! 

Het kostte het Amphia handenvol werk om de ontstane commotie naar aanleiding van het nepbericht de kop in te drukken. Wat waarheid is en wat nep, kan soms lastig te onderscheiden zijn.

Nepnieuws is misleidende informatie in de vorm van een nieuwsbericht, die wordt verspreid om geld te verdienen of om de publieke opinie te beïnvloeden. Deze vorm van desinformatie bestaat al heel lang, maar gaat sinds de opkomst van sociale media razendsnel. 

De grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties lijken hierdoor te vervagen. De vluchtigheid van sociale media maakt dat lezers berichten niet altijd met een kritisch oog bekijken en dat kan ertoe leiden dat zij te snel een oordeel vormen over een onderwerp zonder te beseffen dat een bericht onjuiste informatie bevat. 

Na de uitbraak van het coronavirus is al veel nepnieuws verspreid, maar ook rond verkiezingen wordt het vaak gebruikt om het stemgedrag te beïnvloeden.

Wat denkt u?

Herkent u nepnieuws als u het ziet of is het lastig van de waarheid te scheiden? Vormt nepnieuws een groot gevaar volgens u? En hoe probeert u nepnieuws te mijden? Stuur uw mening (maximaal 200 woorden) inclusief uw volledige naam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 14 maart leest u in BN DeStem een greep uit inzendingen.

Poll

Het legaliseren van partydrugs is dé oplossing voor het drugsafvalprobleem

  • Eens (30%)
  • Oneens (70%)
1235 stemmen