Volledig scherm
Zaterdag 1 december liet al een groep landgenoten gestoken in gele hesjes aan de politiek in Den Haag blijken dat ze het zat zijn. Van een massale opstand was toen echter nog geen spraken. © ANP

Heeft Nederland ook ‘gele hesjes’ nodig?

Geef uw meningWe mopperen wat af, maar een vijfde van de Nederlanders neemt niet meer de moeite te gaan stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen. En massaal staken is iets uit een ver verleden. Het vertrouwen in politici en vakbonden is ver te zoeken vandaag de dag en ondertussen polderen we maar door. De onvrede neemt toe onder Nederlanders, maar zolang dat niet kenbaar gemaakt wordt, verandert er niets. Toch?

Quote

Waar ligt de grens? Wanneer is de maat écht vol?

De kloof tussen arm en rijk is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Dat is mede het gevolg van drie achtereenvolgende kabinetten waarin de VVD de grootste partij is. De stem van het volk is ingedamd, doordat volksreferenda zijn afgeschaft. En voordat dat gebeurde, werd de nee-stem van het volk, bijvoorbeeld over het associatieverdrag met Oek­raïne, door het kabinet genegeerd. Zorgde dat voor ophef? Nee. Er werd schande van gesproken, maar tegelijkertijd ging het gewone leven door. 

De actiebereidheid is nihil. Een land vol makke schapen. En ondertussen polderen we maar door en bestaat de maatschappij steeds meer uit individuen. Waar ligt de grens? Wanneer is de maat écht vol? Of is de tijd van op de barricades springen voorbij en is de behoefte aan veranderingen toch niet groot genoeg?

Wat denkt u?

Heeft Nederland ook ‘gele hesjes’ nodig om boel eens flink wakker te schudden? Om duidelijk te maken dat er een grens is bereikt? Hoe ziet u dat dan voor u? En wat moet er zoal veranderen? Stuur uw mening (max. 200 wrd) incl. uw voor-, achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 15 december leest u in de krant en online een greep uit de inzendingen.

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen