Volledig scherm
Fritz Wepper (links) als Harry en Horst Tappert als Derrick in de gelijknamige Duitse serie. © GPD

‘Harry, haal jij de auto effe?’ Nee toch zeker!

GASTOPINIEDe NPO wil sommige televisie-programma's nasynchroniseren. Dit zal de afbraak van onze taalkennis verder bevorderen.

Esther de Lange

GASTOPINIE

Quote

Ook in de internatio­na­le politiek merk ik dat je sneller mensen meeneemt en compromis­sen vindt, als je ze benadert in hun eigen taal

Esther de Lange

Enorme ophef eind juli over het besluit van de publieke omroep om een Duitse serie niet te ondertitelen, maar nagesynchroniseerd uit te zenden. Om het nog gekker te maken moet acteur Barry Atsma, die in de originele Duitse versie speelt, zichzelf nu van Nederlandse teksten voorzien. Dit onderwerp maakte duidelijk wat los, zeker bij generatiegenoten die net als ik waren opgegroeid met een Duitssprekende James Bond op de ZDF. Hilversum was in Zuid-Limburg nu eenmaal niet altijd goed te ontvangen in de analoge tijd van de antenne. Met juweeltjes als Martini, geschüttelt, nicht gerührt tot gevolg...

Los van de vraag of nasynchronisatie de beste manier is om overheidsgeld in te zetten – liever zou ik zien dat de NPO minder zou snijden in achtergrondprogramma’s en goede journalistiek – is het ook voor onze talenkennis een bijzonder slecht idee. Het regelmatig horen van een andere taal maakt het makkelijker deze te leren. En te durven spreken! Vaardigheden die voor een klein land van groot belang zijn.

De Kamer van Koophandel van Limburg berekende een aantal jaar geleden hoeveel miljoenen het bedrijfsleven misloopt doordat werknemers het Duits niet meer machtig zijn. En een agent in de grensstreek vertelde me dat de gezamenlijke patrouilles – goed voor de veiligheid op straat – onder druk komen te staan doordat de jongere generatie agenten geen Duits meer spreekt. 

Quote

Al die Europese talen zijn een grote culturele rijkdom, dat moeten we behouden

Esther de Lange

Ook in de internationale politiek merk ik dat je sneller mensen meeneemt en compromissen vindt, als je ze benadert in hun eigen taal. Onderschat daarbij vooral het belang van het Frans niet, zeker na de Brexit. Natuurlijk, je komt een heel eind met Engels, maar taal opent deuren, in de handel, de politiek en de maatschappij. Terecht dus dat de EU samen met de lidstaten probeert het leren van talen te stimuleren. Een openbare omroep zou hieraan moeten bijdragen in plaats van de afbraak van onze talenkennis verder te versterken.

Want naast de harde euro’s en het toegenomen gevoel van veiligheid en saamhorigheid zijn al die Europese talen een grote culturele rijkdom. Zonde om die mis te lopen door de Amerikaanse eenheidsworst op tv of Netflix of het nasynchroniseren van series. Wat zou Derrick zijn zonder Harry, hol' schon mal den Wagen? ,,Harry, haal jij de auto effe?”, je moet er toch niet aan denken?!

* Esther de Lange is Europarlementariër voor het CDA.

 1. ‘Alleen maar hosanna bij UVV’40? Zeker niet. Een club leiden van deze omvang is geen kattenpis’
  PREMIUM
  Column

  ‘Alleen maar hosanna bij UVV’40? Zeker niet. Een club leiden van deze omvang is geen kattenpis’

  De Ulvenhoutse voetbalvereniging UVV’40 organiseert vandaag voor het eerst in zijn bijna tachtigjarig bestaan een heuse open dag. Op het prachtige sportpark Jeugdland gelegen aan de lommerrijke Rouppe van Voortlaan viert de ‘familieclub met ambitie’ de start van een nieuw voetbalseizoen. Er valt wel degelijk wat te vieren, want het gaat goed met het eens zo bescheiden clupke ten zuiden van Breda. Onder leiding van een daadkrachtig bestuur ondergaat de club een opmerkelijke metamorfose.

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

We maken ons veel te druk over de hitte

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
979 stemmen