Volledig scherm
Wie in zijn plantenperken gebruik maakt van bodembedekkers, hoeft nooit meer te wieden. Zo is een duurzame tuin tegelijkertijd onderhoudsarm. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Groen is goed voor natuur én eigenaar

Lezersreacties‘Niemand zal negatief zijn over meer groen in tuinen’, schreef een lezer, ‘maar de discussie is vooral: hoe bereik je dit.’ Het stimuleren van meer groen in tuinen is volgens lezers nodig, maar de meesten vinden voorlichting zinvoller dan het uitdelen van een 'groen'-bonussen.

Ongezellig

Mijn idee is dat je een ruimte zonder groen, geen tuin kan en mag noemen. Als je het over een tuin hebt, betekende dat in het verleden gras, planten en dergelijke. Maar met de verslaving aan sociale media en internet heeft de jongere generatie geen tijd meer voor onderhoud van de omgeving. Alleen zitten op het terras met vrienden hoort bij de woonwensen.

Eigenlijk is er nog geen woord gevonden wat die kale voor- en achterkant goed uitdrukt. Vroeger zei je de Plets als uitdrukking voor een bestrate plaats. Niet mooi, wel waar. Jammer, het wordt er niet gezelliger of vriendelijker op.

Els Aarden, Bergen op Zoom

Tekort doen

De versteende tuinen zijn al jaren een doorn in mijn oog. Mensen doen zichzelf zó te kort met zo’n ‘tuin’. Het mag niet eens tuin heten; het is meer een luchtplaats. Zomers is het te warm en er is niets te beleven: geen vogel, vlinder of libelle komt langs, want er is niets voor ze te eten. Als je ook maar iets om de natuur geeft, heb je planten in de tuin die insecten voeden met nectar en vogels kunnen zich voeden met zaden en insecten. Alles hangt met elkaar samen, wij kunnen niet zonder insecten zoals wilde bijen, die bloemen bestuiven. Als die uitsterven, hebben wij zelf ook niets te eten.

En wat is een leven zonder het gezang van vogels. In het agrarisch gebied is ook niets voor ze te vinden, dus is het extra van belang dat wij in stad en dorp een groene tuin hebben. Een bonus als stimulans lijkt mij niet nodig, alles draait al te veel om geld. Het is belangrijker dat mensen het belang van een groene tuin gaan inzien. Voorlichting, mensen doordringen van het waarom, vind ik nuttiger.

Quote

Een goed tuinplan en de juiste plantenkeu­ze is het begin van een duurzame tuin

Martin van Leest, Breda

Ineke van der Linden, Oosterhout

Tuinplan

Bonussen verstrekken is geen duurzame oplossing. Om mensen ervan te overtuigen dat tuinieren ook leuk en nuttig kan zijn en niet zoveel tijd hoeft te kosten, is voorlichting belangrijk. De gemeente moet met deskundigen (hoveniers, tuiniers etc.) een plan van uitvoering maken. Een goed tuinplan en de juiste plantenkeuze is het begin van een duurzame tuin. Mijn tuin is voor een groot deel beplant met bodembedekkers zoals soorten geraniums, maagdenpalm en tijm. Dit zijn planten waar je nagenoeg geen werk mee hebt. Door bodembedekkende planten te gebruiken hoef je, op het eerste jaar na, nooit meer onkruid te wieden, te schoffelen of te harken.

Eens per jaar het teveel aan planten uitsteken is voldoende. Die kun je aan een bevriende buurman geven, zodat hij ook een duurzame tuin heeft in plaats van een waarin tegels zijn ‘gezaaid’.

Martin van Leest, Breda

Steentje wegdragen

Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Van steentje bijdragen, naar steentje wegdragen. Iedereen kan een ‘steentje’ wegdragen voor een meer klimaatbewust en waterbestendige leefomgeving. Waarom is het fijn vergroening samen – per straat of wijk – aan te pakken?

● Meer ruimte voor biodiversiteit, daardoor groter leefgebied van egels, vlinders, (wilde) bijen, vogels en vleermuizen; ● Betere waterhuishouding en doorlaatbaarheid van de bodem voor water. Minder overbelasting van het riool door te snelle afvoer van regenwater; ● Betere luchtkwaliteit, minder concentratie fijnstof; ● Beter vasthouden van het winterse neerslagoverschot door planten. In tijden van droogte meer waterbeschikbaar; ● Minder stedelijk hitte-eiland-effect: ofwel het gemeten temperatuurverschil tussen stad en buitengebied; ● Een groene leefomgeving werkt stress-verminderend en heeft een algemeen positief effect op de gezondheid, herstel en het welzijn van de mens.

De overheid kan een stimuleringsregeling in het leven roepen. In Moerdijk bieden de gebiedsplannen de mogelijkheid samen met de inwoners naar een uitvoeringsprogramma te komen per kern. Bij de uitvoering lokale ondernemers (zoals hoveniers, makelaars) betrekken om de lokale economie te stimuleren.

Quote

Natuurlijk moeten gemeenten tot stimule­ring van meer groen overgaan

Luuk Nobelen, Teteringen

Dimph Rubbens, Standdaarbuiten

Boter op hoofd

Natuurlijk moeten gemeenten tot stimulering overgaan en dan ook meteen die tot grindplaats omgetoverde voortuin meenemen. Maar boter op het hoofd hebben gemeenten ook gezien hun beleid met het kappen van bomen en het toestaan van ongebreidelde woningbouw en aanleg van industrieterreinen...

Luuk Nobelen, Teteringen

Rust

Opgegroeid op een boerderij nam ik me bij mijn huwelijk voor: geen tuingedoe, het halve postzegeltje bij ons rijtjeshuis was voldoende. Toch gruw ik inmiddels van alle kattenbak/tegel/steen- tuinen waartussen het onkruid omhoogschiet, geen aanwinst voor het straatbeeld.

Laat ieder vooral doen waar hij of zij blij van wordt, ik weet hoe lastig gezin, werk en dergelijke soms te combineren zijn. Maar: als jarenlange bezitter van een volkstuin heb ik ook geleerd dat tuinieren rust en ruimte in je hoofd brengt. Het leert je anders naar dingen kijken.

F. Baremans, Breda 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen