Volledig scherm
© de Gelderlander Liemers

Geef uw mening: groene tuin moet bonus opleveren

Geef uw mening'Lekker makkelijk, een tuin vol tegels', zeggen tuineigenaren vaak. Ze denken dat stenen minder onderhoud vergen dan groen in de tuin. Maar deze verstening heeft grote nadelen. In sommige gemeenten staat dit onderwerp al op partijagenda's voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Bijvoorbeeld: wie voor een groene tuin kiest, krijgt een bonus. Goed idee?

Verstening is een hardnekkig fenomeen van deze tijd. Veel tuinen, voornamelijk in bebouwde gebieden, liggen vol met klinkers of tegels. Gevolg is dat regenwater moeilijk weg kan, waardoor straten en tuinen sneller en langer blank staan. Ook verdwijnt de kleur uit het straatbeeld als beplanting plaatsmaakt voor steen. En voelen vogels zich steeds minder thuis in bebouwd gebied. Er zijn minder plekken om te nestelen en het vinden van voedsel wordt door de verstening steeds lastiger.

Keuze voor tegels

De keuze voor tegels wordt vaak gemaakt vanuit de gedachte dat een 'stenen' tuin onderhoudsarmer is dan een groene tuin. Maar klopt die veronderstelling wel? Wie zijn stenen of tegels netjes wil houden, heeft daar heel wat werk aan. Het weghalen van onkruid tussen stenen is een vervelend en tijdrovend karwei. En ook het verwijderen van groene aanslag is een terugkerend klusje.

Groenliefhebbers

Groenliefhebbers met verstand van zaken stellen daarom dat een goed aangelegde groene tuin onderhoudsarmer is. Wie kiest voor voldoende bodembedekkende planten, weert onkruid en hoeft niet te schoffelen. En er zijn genoeg planten die weinig onderhoud vergen, dat is een kwestie van je er even in verdiepen. Of een hovenier in de arm nemen om diens kennis in jouw tuin tot bloei te brengen.

Omdat een groene (voor)tuin niet alleen privé, maar ook algemene doelen dient, zoals betere afwatering in straten, gaan er politieke stemmen op groen in tuinen te stimuleren. Want, zo is de gedachte, als burgers zo hun steentje bijdragen, is de gemeente minder geld kwijt aan bijvoorbeeld grotere rioleringen of bergbezinkbassins om overtollig water in op te vangen.

Wat denkt u?

Is het zinvol dat gemeenten hun burgers met bijvoorbeeld een bonus stimuleren stenen in de tuin te vervangen voor groen? Of moet de politiek zich niet bemoeien met het privédomein van burgers? Stuur uw opvatting (maximaal200 woorden) inclusief uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Volgende week zaterdag vindt u op de meningenpagina een greep uit de inzendingen.

Susanne den Boer, opinieredacteur BN DeStem

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen