Geef elke gemeente zijn eigen verkiezingsdag
GASTOPINIEDe eigen gemeente gaat mensen aan het hart. Ze voeren actie voor hun museum, zijn boos over hun parkeer-tarief. Wil je dat de verkiezingen over lokale onderwerpen gaan, geef elke gemeente dan zijn eigen verkiezingsdag.
door Marga van Zundert
Amsterdammers zijn de overdaad aan rolkoffertoeristen beu, Maastricht twist over de sneltram en Middelburg over een autovrije binnenstad. Elke gemeente heeft zijn eigen problemen. De komst van een asielzoekerscentrum, een mega-stal, betaalbare woningen of het verplicht afvalprikken voor een uitkering.
Hoe zorgen we voor meer en echte belangstelling
voor de gemeentepolitiek?
In Tilburg arriveerden een paar honderd vluchtelingen, maar de emoties liepen pas echt hoog op over het legen van de groenbak. Moet dat zomers wekelijks of tweewekelijks? Boze burgers dreigden maden en gistende groenten op het gemeentehuis te dumpen. Ook de bedreigde bomen rond het paleis en een bloemenstalletje in het winkelcentrum konden rekenen op steunpetities en zelf demonstraties.
Je stad, het dorp, de wijk, ze laten niemand onverschillig. Logisch, want je woont en leeft er. De lokale krant mag het dan moeilijk hebben, de buurt-whats-apps floreren. Wie nu van deur tot deur gaat om namens een politieke partij over stad, dorp of wijk te praten, komt zelden voor niets. Bijna iedereen maakt tijd voor een praatje en heeft een wens.
Opkomst
Toch is de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen al jaren laag. Gemiddeld neemt minder dan de helft van de Nederlanders de moeite te gaan stemmen op lokale politici. De opkomst is 10 tot 20 procent lager dan bij de landelijke verkiezingen. En een meerderheid van de kiezers die wél naar de stembus gaat, laat zich leiden door landelijke thema’s. De verre Haagse politiek trekt dus meer stemmers, terwijl de gemeente meer invloed heeft op ons dagelijks leven. Een trend die iedereen ziet en afkeurt, maar er gebeurt weinig om het tij te keren.
Zo’n gezamenlijke verkiezingsdag zorgt onvermijdelijk voor een dikke landelijke saus, die de aandacht voor onderwerpen op lokaal niveau verstikt
Hoe zorgen we voor meer en echte belangstelling voor de gemeentepolitiek? Het antwoord ligt voor de hand: door waar het om draait een podium te geven. En dat zijn: lokale onderwerpen en lokale politici. De groenbak, de bomen en het bloemenstalletje kunnen pas aan de orde komen, zodra landelijke politici zich er niet meer mee bemoeien. Dat lukt alleen als elke gemeente zijn eigen verkiezingsdag kan organiseren, voorafgegaan door een lokale campagne.
Ooit is bedacht dat er in elke gemeente om de vier jaar verkiezingen zijn, tegelijkertijd. Dat is efficiënt. Maar zo’n gezamenlijke verkiezingsdag zorgt onvermijdelijk voor een dikke landelijke saus, die de aandacht voor onderwerpen op lokaal niveau verstikt. Laatst gingen de landelijke fractievoorzitters in Amsterdam in debat om de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen ‘aan te jagen’. Het werd vooral een debat over de Nederlandse identiteit, een probleem dat in Amsterdam nauwelijks speelt, dat in Amsterdam niet kan worden opgelost en het werd gebracht door politici waar je in Amsterdam niet op kunt stemmen. Hoe logisch is dat?
Eigen thema's
Een eigen verkiezingsdag biedt elke gemeente zijn eigen verkiezingstijd, eigen woordvoerders en eigen thema’s. Het zet onderwerpen als een 30-kilometerzone, het armoedebeleid of het nieuwe winkelcentrum bovenaan de debatlijst. Onderwerpen waar het in die gemeente echt over gaat, en waarin burgers oprecht geïnteresseerd zijn. Je kan erover discussiëren met mensen die je kunt bellen en waarop je kunt stemmen.
Als we zo doorgaan, kunnen we op termijn de gemeentelijke verkiezingen wel afschaffen
Een eigen verkiezingstijd stimuleert ook lokale politici en gemeenten om hun burgers beter te betrekken. De opkomst wordt volledig hun verantwoordelijkheid. Ze kunnen niet meeliften op landelijk succes of nationale media-aandacht van Haagse politici. Die aandacht moeten ze zelf creëren met eigen plannen en resultaten.
Laat enthousiaste gemeentes het eens proberen: een eigen verkiezingsdag. Want als we zo doorgaan, kunnen we op termijn de gemeentelijke verkiezingen wel afschaffen. Willen we een levende lokale politiek, geef de gemeenteraadsverkiezingen dan terug aan de inwoners.
* Marga van Zundert is journalist en redacteur van Het Wereldpodium.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gastopinie
Schrijvende chatbot bedreigt intellectuele onafhankelijkheid
BREDA - Een computerprogramma dat op basis van een simpele vraag een essay of werkstuk uitspuugt. Sinds kort is dat voor iedereen mogelijk. Het gevolg? Het onderwijs is in rep en roer. Want hoe ga je met deze ontwikkeling om? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Van vrouwenkiesrecht tot ramenplakkers: 100 jaar kiesrecht in Gilze en Rijen
GILZE EN RIJEN - Anekdotes genoeg als het gaat over honderd jaar kiesrecht in Gilze en Rijen. Het boekje van Heemkring Molenheide staat er vol mee, naast de vele wetenswaardigheden over de geschiedenis en het heden. Woensdag houdt de Rijense hoogleraar Corien Prins een lezing over het thema. -
Zoveel zetels zijn er op 21 maart te verdelen in jouw gemeente
De gemeenteraden van 21 gemeenten hebben de komende verkiezingen recht op meer zetels omdat er meer inwoners zijn dan in 2014. Drie gemeenten moeten juist zetels inleveren. Dat blijkt uit vanmorgen gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
Veel lokale PvdA-afdelingen kiezen andere naam
Plaatselijke PvdA-politici verzinnen uitwegen nu ze komende maand een zwaar verlies voorzien bij de gemeenteraadsverkiezingen. De naam PvdA schrikt kiezers af, meldt Trouw. -
Voor iedere gemeente een eigen Kieswijzer
Niet de politieke partijen, maar de inwoners zelf bepalen waar de gemeenteraadsverkiezingen over moeten gaan in de Kieswijzer, die BN De Stem vandaag presenteert.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer