Europa, richt je pijlen meer op innovatie
GASTOPINIEEuropa moet actief zijn op het terrein van nieuwe technologie en de wet-geving die toegang geeft tot en gebruik van producten gemakkelijker maken. Voor ouderen in de Europese Unie krijgen straks een actievere rol, mogelijk gemaakt door tal van nieuwe technologieën.
Delen per e-mail
door Lambert van Nisterrooij
Europa kan niet snel genoeg vaart maken, terwijl snelheid wel geboden is
We weten het al langer: in het komend decennium zullen twee Europeanen met pensioen gaan, terwijl maar één jongere de arbeidsmarkt betreedt. Zo’n 20 procent van de Europese bevolking is nu 65 jaar of ouder. Dit aantal zal tegen 2030 toenemen tot 25 procent. Een verhoogde levensverwachting brengt helaas ook verschillende ouderdomsziektes met zich mee, zoals structurele hartaandoeningen of dementie.
Actief ouder worden en daarbij ondersteunende technologie houdt meer in dan langer zelfstandig blijven wonen. Het gaat ook om een juiste voedingsbodem voor nieuwe technologie en innovatie in wonen en zorg. Speelt Europa hier wel voldoende op in? Europa heeft te kampen met 28 verschillende financiële steunprogramma’s en een onvolledige eengemaakte markt. Hierdoor kan Europa niet snel genoeg vaart maken, terwijl snelheid wel geboden is.
Nieuwe rol
Tijdens mijn loopbaan heb ik ook al in mijn Brabantse tijd aandacht besteed aan het stimuleren van innovatieve projecten en programma’s die oplossingen bieden voor de noden van nu en straks. Deze demografische verandering laat nog slechts het tipje van de sluier zien. Terwijl de pensioenen vooral een zaak zijn van de lidstaten zelf, kan Europa actief zijn op het terrein van nieuwe technologie en de wetgeving die toegang geeft tot en gebruik van producten gemakkelijker maken. De bijdrage van de EU zit verscholen in de nieuwe rol die is weggelegd voor ouderen in onze samenleving. Mede daarom was 1 oktober, de Internationale Ouderendag, een bijzondere dag voor mij.
Het is duidelijk dat we op zoek moeten naar een nieuw evenwicht. Woorden zoals ‘innovatie’, ‘technologie’ of ‘het internet der dingen’ komen misschien niet meteen in ons op als nuttige oplossingen. Toch zullen juist deze een beslissende factor innemen in een maatschappij die ‘voor alle leeftijden’ toegankelijk blijft.
Als voorzitter van de Intergroep Actief ouder worden en intergenera-tionele solidariteit in het Europees Parlement, ben ik direct betrokken bij de ontwikkeling van verschillende activerende programma’s. Zo is het Assisted Active Living(AAL) Program goed voor 700 miljoen euro binnen het Europese onderzoeksprogramma waar ook Nederland aan meedoet. Want AAL werkt aan meer deelname van ouderen. Denk bijvoorbeeld aan applicaties voor oudere gebruikers in de diensten- en de telecomsector of aan vooruitgang in smart homes. Deze technologie is vaak al beschikbaar, maar het gebruik ervan blijft nog uit.
Binnen AAL staat de cliënt als gebruiker centraal, waarbij vooral die laatste om zijn mening gevraagd wordt. Ik verwelkom dan ook voorstellen van de European Innovation Council en het budget van 9,2 miljard euro voor Digital Europe die grote sprongen voorwaarts gaan ondersteunen.
Mes in barrières
De Europese wetgeving voor Toegankelijkheid is een ander voorbeeld dat direct bijdraagt aan een samenleving voor alle leeftijden. Deze wet is dit jaar door het Europees Parlement goedgekeurd. Zo verbetert de wet bijvoorbeeld Europa breed door goederen én diensten mogelijk te maken, ook voor mensen met specifieke handicaps. De wet zet het mes in allerlei barrières die ontstaan door uiteenlopende nationale wetgeving, en betrekt hierbij de gebruiksvriendelijkheid van voorzieningen in het digitale tijdperk.
Daarnaast leggen we de verplichting vast van toegankelijkheid in de EU voor openbare aanbestedingen en de EU-fondsen. Terwijl ouderen - maar ook mensen met een beperking - hier voordeel uithalen, is dit ook goed nieuws voor bedrijven die over de grenzen heen willen werken.
In het kader van de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op 10 december, lanceren de Europese Ouderenorganisaties een campagne voor meer bewustzijn rond de uitdagingen die ons te wachten staan. Een goed initiatief, juist omdat de verschillen binnen de EU nog enorm zijn. Nederland loopt voorop in het internetgebruik en snelle online veranderingen, maar hoe ga je te werk in landen zoals Bulgarije en Roemenië waar de vaste snelle lijnverbindingen ontbreken? Het is goed om juist daarvoor mobiele technologie in te zetten.
* Lambert van Nistelrooij is CDA-Europarlementariër en voorzitter van de Intergroep ‘Actief ouder worden en intergenerationele solidariteit’ in het Europees Parlement.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
COLUMN Geen hatelijk gehak in 2021, doe je mee?
Welkom op 1 januari 2021. Zullen we stoppen met hakken, vandaag? Het aantal mensen dat elkaar in woorden met de grond gelijk maakt, groeit sneller dan het virus. Neem de minister die zich kapot werkt in coronatijd. Hem aanspreken op zijn beleid, lijkt me prima. Maar Hugo de Jonge wordt tot onder zijn wortels afgezaagd. -
PREMIUM
COLUMN Waarom kappers best boos mogen zijn op voetballers
Ophef in de Bundesliga. Doet de VAR het niet goed? Koopt Bayern München de concurrentie weer eens leeg? Nee, deze keer gaat het om haar. -
PREMIUM
COLUMN Jongeren die Bredase agenten aanvielen niet aangepakt: hoe kan dat?
Terwijl overal de oorlog wordt verklaard aan vuurwerkvandalen, zijn de jongeren die een jaar geleden Bredase agenten aanvielen nog niet strafrechtelijk vervolgd. Je zou maar in de vuurlinie staan tijdens de jaarwisseling. Agenten werden bekogeld met vuurwerkbommen en molotovcocktails, een buschauffeur sprak van een ‘bom’ en bewoners sidderden in hun huizen. -
PREMIUM
column Natte zoenen met zurige witte wijn-asem
De kogel is door de kerk. We gaan sobere feestdagen tegemoet zonder meterslange, gedekte tafels en zonder feestelijk vuurwerk. En dus is iedereen teleurgesteld en kwaad. ‘Want ze pakken alles van ons af!’ Wie? ‘Ze!’ -
PREMIUM
COLUMN Waar zijn die superslimme algoritmes als het om nepberichten over Hélène gaat?
Hélène Hendriks, die kwam ik deze week wel vijf keer tegen. Niet op straat in haar woonplaats Breda. Niet op tv, bij een van de voetbaluitzendingen die ze presenteert. Nee, op Twitter.
-
PREMIUM
COLUMN Waarom ga jij nooit opzij?
Wie bepaalt wie er opzij gaat als je iemand tegenkomt? Telkens als ik op de stoep een tegenligger nader of met mijn winkelwagen een bijna-botsing heb bij de hagelslag, vraag ik me dat af. -
PREMIUM
COLUMN Janken bij de online uitvaart, treuriger wordt het niet
Nooit eerder was ik alleen bij een uitvaart. Deze week kreeg ik een unieke inlogcode voor een online afscheidsdienst. Waarschijnlijk waren er in normale tijden zeker duizend mensen in de zaal geweest voor de populaire oud-collega en stadsgenoot die ons had verlaten. Nu zaten er honderd. -
PREMIUM
column Waarom deze 11-11 voor mij de perfecte kennismaking met het Roosendaalse carnaval was
Als u het mij vraagt, is er voor een journalist geen fijner feest dan carnaval. Verkleed als Pino, met een schrobbelèrtje in de hand kijkend naar de optocht, praten mensen tenslotte net wat makkelijker met je, dan wanneer je ze op een doodnormale dinsdagmiddag opbelt.