Volledig scherm
© Wouter Borre

‘Drones als bezorgers? Dan kun je stoppen met tuinvogeltellingen’

LezersreactiesGrolsch en Domino’s Pizza zijn aan het testen of hun produc-ten op termijn per drone thuisbezorgd kunnen worden. West-Brabant ziet er voorlopig geen heil in, zo lijkt het.

Zin in een biertje? Bestel online een kratje en bierbouwer Grolsch zorgt ervoor dat het goudgele nat per drone bij u thuis wordt bezorgd. Het zou zomaar werkelijkheid kunnen zijn over een jaar of vijf. Nu is het vliegen met drones nog aan strikte regels gebonden, maar mogelijk zit er op termijn rek in en mag het wel. Daar spelen Grolsch en keten Domino’s Pizza nu al op in, door een soort bezorgservice met drones te testen.

Uit de – veelal online – reacties op de oproep die wij in de krant van zaterdag 20 januari plaatsten, blijkt dat de meeste West-Brabanders niet op deze technologische ontwikkeling zitten te wachten. Zo zijn er lezers die vrezen voor de vogelstand: ,,Dan kun je wel stoppen met die tuinvogeltellingen” en ,,Nee, aub niet, dan vliegt er constant zo’n ding langs je hoofd en de vogels blijven weg... Moeten we niet willen!” Een ander ziet het doembeeld voor zich van gedwongen ontslagen: ,,Tot zo’n ding op een andere botst of gewoon crasht en iemand raakt zeker..? En niet te vergeten hoeveel baantjes hierdoor weer verdwijnen...”

Quote

Dit noem je toch geen luchtver­vui­ling, dit heet meegaan met de tijd

Onlinereactie van een lezer

Een andere reageerder ziet het simpelweg nooit gebeuren: ,,Daar zit niemand op te wachten en is veel te gevaarlijk. Zal dus ook nooit gebeuren.” En er zijn lezers die het van de meer praktische kant bekijken: ,,Er zal toch sowieso wel een maximum aan gewicht voor worden gesteld?” En: ,,Ik haal mijn kratje bier zelf wel in de supermarkt. Stel dat ie uit de lucht valt... Eeuwig zonde!”

Maar de plannen van Grolsch en Domino’s Pizza leveren niet alleen maar negatieve reacties op. Er zijn ook voorstanders, er zijn zelfs mensen die haast niet kunnen wachten tot het zover is als je hun reacties ziet. ,,Dit noem je toch geen luchtvervuiling, dit heet meegaan met de tijd”, schrijft de een. En ook ‘geniaal’, ‘ideaal’, ‘Dit is toch goud’ of ‘Supersnelle service is altijd goed’ passeren de revue als reactie op de oproep op onze facebookpagina’s.

Hoewel de gedachte van een vliegende thuisbezorgservice de positieve reageerders als fraaie toekomstmuziek in de oren klinkt, moeten we toch concluderen dat er nog veel haken en ogen aan de drone-plannen kleven. Zowel praktisch zijn er vraagtekens bij te plaatsen, maar vooral op het gebied van veiligheid en milieu moet er nog veel onderzocht worden. Ook onderstaande briefschrijver ziet het plan liever stranden:

Dromen

Vliegen straks de supermarktbestellingen letterlijk de deur uit? Hopelijk niet, hoewel helaas de technische ontwikkeling niet te stoppen is. Steek dat geld en die moeite liever in vernieuwing van onze medische zorg en het behoud van onze planeet. Een beetje minimaliseren lijkt mij een betere optie. Als straks die vliegende plannen geactualiseerd worden, is het elke dag code rood of zelfs paars! Met een helm op de straat op en uitkijken voor al die objecten: drones, vliegende auto’s en wie weet wat nog meer uitgevonden wordt. Zo’n Icarus-samenleving lijkt mij zéér overmoedig.

Ton Schillemans, Breda

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen