Volledig scherm
Leerlingen van het ROC Gilde techniek, opleiding installatietechniek. © anp

Een vak leren moet weer een eer worden!

Geef uw meningStratenmaker, stucadoor, verpleegkundige of bouwvakker; vakken waarbij je je handen moet laten wapperen zijn steeds minder in trek bij jongeren. Zij verkiezen – soms mede op aandringen van ouders – theoretische opleidingen boven vakopleidingen. Maar als niemand meer een vak leert, wie bouwt over 20 jaar dan onze huizen, wie haalt het vuilnis op en wie repareert onze auto?

Deze week luidde Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad – een vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs – opnieuw de noodklok. Opnieuw, want al eerder trokken VO-raad en MBO Raad aan de bel, omdat het aantal leerlingen in het praktijkonderwijs terugloopt. En worden er geen vakmensen opgeleid, dat leidt dat binnen afzienbare tijd, tot een tekort een goede vaklieden.

Eind mei 2017 ging cabaretier Pieter Derks viraal met zijn radiocolumn ‘Ambachten’. Met uitspraken als We hebben in dit land een fetisj voor opleidingsniveau en diploma’s en Straks eindigen we in een wijs, maar duister niets sprak hij ijzersterk pleidooi uit voor vakmensen. (Luister de radiocolumn via: nporadio1.nl/de-nieuws-bv/onderwerpen/419470-druktemaker-pieter-derks-ambachten)

Quote

In dit land van managers, chefs en directeu­ren moeten kinderen weer leren dat er niets mis is met je handen vuilmaken

Susanne den Boer

Willen we in dit land over 20, 30 jaar ook nog goede vaklui hebben, dan moeten we praktijkopleidingen weer interessant maken. Het leren van een vak moet weer eer worden! Maar hoe pakken we dat aan? In dit land van managers, chefs en directeuren moeten kinderen weer leren dat er niets mis is met je handen vuilmaken. Dat het een kunst is een muur te kunnen metselen, een badkamer te betegelen of een gipsverband aan te leggen.

Belangrijk is ook dat ouders niet afkeurend reageren als hun kind praktijkgericht vmbo-advies krijgt of zelf aangeeft graag timmerman of autotechnicus te willen worden. Want dat neerbuigende gedrag, doet het imago van praktijkopleidingen geen goed. En weet wel: een goede vakman is verzekerd van een baan! Wie mavo, havo of vwo afrond, kan nog niets...

Wat denkt u?

Hoe kunnen we in Nederland het tekort aan vakmensen een halt toeroepen? Hoe zetten we vakken als bouwvakker, verpleegkundige en tegelzetter weer op de kaart bij de jonge generatie? Of is dat niet nodig en moeten we als ‘kennisland’ vooral inzetten op hoger opgeleiden en voor het ambachtswerk arbeiders maar uit het buitenland halen?

Stuur uw mening (in max. 200 woorden) inclusief uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Volgende week zaterdag vindt u op de meningenpagina een greep uit de ingezonden meningen.

Susanne den Boer, opinieredacteur BN DeStem

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen