Dit is het moment om te kiezen voor groen
GASTOPINIEWe leven in een tijd van (groene) revolutie! Maar past dat wel bij ons Nederlanders? Elke verandering brengt offers met zich mee, ook die nodig zijn voor een beter milieu. Zijn wij bereid onze liberale levensstandaard deels op te offeren voor een beter klimaat?
Het is indrukwekkend om te zien wat er momenteel allemaal gebeurt om ons heen. Studenten en scholieren staken, een grote klimaatmars in Amsterdam, landelijke Opschoondag, talloze duurzame festivals, markten, lezingen... Bij de verkiezingen van vorige week woensdag was het klimaat ook een hot item.
Het lijkt wel of iedereen besloten heeft dat 2019 hét jaar moet worden om op te komen voor ons klimaat. Duurzaamheid ligt op ieders lippen en is een standaard gespreksonderwerp geworden bij het koffiezetapparaat. We zien het ook aan een explosieve toename van het aantal leden van onze facebookpagina Zero Waste Nederland. Mensen willen verandering.
We vragen en masse van bedrijven, bestuurders en beleidsmakers om het anders te gaan doen: duurzamer, milieuvriendelijker, zuiniger en circulair. We zijn bereid om daarvoor de straat op te gaan, berichten te delen, e-mails te versturen, petities te starten. We laten van ons horen. Er hangt zowaar een gevoel van revolutie in de lucht!
Luxe leventje
Toch zit er een grens aan onze veranderdrang. We blijven Nederlanders. We zijn gewend aan onze luxe levensstandaard en aan onze vrijheid. De vraag 'Wat kost dat dan?' is ook in dit kader vaak gehoord. Past deze groene revolutie bij ons Nederlanders? Of druist deze groene opmars in tegen onze natuur?
We hebben het over het algemeen goed in dit land, daar werken we hard voor. Die luxe hebben we verdiend. Zouden we dat opgeven voor het milieu? In 2018 steeg het aantal vakantievluchten wederom, met 3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook al weten we hoe slecht vliegen is voor het milieu. Het aantal vluchten van en naar Schiphol blijft toenemen.
Zodra er ergens gesproken wordt van een verbod, reageert de gemiddelde Nederlander afhoudend: ‘Er mag al zoveel niet.’ Of: ‘Het moet wel leuk blijven’
Ook op andere vlakken, zoals het eten van vlees, lijken we ons best bewust van de impact op het milieu; toch neemt de vleesconsumptie niet af. Het lijkt erop dat we verwachten van anderen dat zij iets veranderen of verbeteren, maar zelf liever niet inleveren op die luxe levensstandaard.
Een ander voorbeeld. Sommige van onze gewoonten zijn zó slecht voor het milieu dat ze verboden gaan worden, of verboden zouden móeten worden. Denk aan de Europese wetgeving rondom wegwerpplastic die in 2021 van kracht wordt. Andere zaken die onder vuur liggen zijn bijvoorbeeld het oplaten van ballonnen, het gebruik van plastic confetti of niet-afbreekbare billendoekjes. Zodra er ergens gesproken wordt van een verbod, reageert de gemiddelde Nederlander afhoudend: ,,Er mag al zoveel niet." Of: ,,Het moet wel leuk blijven."
Als ons iets wordt verboden, krijgen we jeuk. Dat vinden we niet leuk. Het past niet bij ons. Het liberalisme heeft ons weliswaar veel gebracht, het staat ons wat betreft de klimaatdoelen behoorlijk in de weg. Vrijheid is een groot goed. En ook zo waardevol dat we het blijven verdedigen, ongeacht wat daar tegenover staat.
We zijn soms net opstandige pubers.
Kosten
Tenslotte denken veel Nederlanders in termen van geld. Waar je in andere landen nooit aan iemand zou vragen wat hij of zij verdient, is dat in Nederland een sociaal geaccepteerde vraag. Als er gesproken wordt over duurzame maatregelen die iemand zelf zou kunnen toepassen, wordt al snel gevraagd wat dat gaat kosten. Niet wat het oplevert.
Vanuit ons platform Zero Waste Nederland merken we dit ook. We geven mensen dagelijks tips over hoe je kunt leven zónder afval. Dat is namelijk heel goed mogelijk, stap voor stap. Toch krijgen we vaak te horen: ,,Ik kan dat niet betalen, om zo te leven." Terwijl onze ervaring juist is dat je heel veel geld bespaart als je zonder afval leeft.
Het klopt dat een onverpakt stuk kaas bij de kaasboer duurder kan zijn dan het voorverpakte stuk kaas in de supermarkt. Een typische Nederlander haakt dan af. Het kost aardig wat overredingskracht om aan te tonen dat op veel andere vlakken het dubbeltje juist andersom valt. En dat die paar centen extra van de kaas uiteindelijk ruimschoots worden gecompenseerd. Kortom... het gaat om het eindresultaat. We moeten leren verder vooruit te durven kijken, naar het grote geheel. Naar wat dát uiteindelijk oplevert.
We hebben het in Nederland goed, heel goed zelfs. En daarmee wanen we ons onaantastbaar. Maar wat hebben we straks aan al die luxe, als het water ons letterlijk tot aan de lippen staat? Het is hoogste tijd dat we samen kiezen voor een nieuwe standaard. Eén waarbij we de aarde waarop we leven meer respecteren, zodat we kunnen blijven genieten van die mooie wereld om ons heen.
Laat die revolutie maar komen, ook in onszelf!
* Elisah Pals, geboren in Bergen op Zoom, nu wonend in Breda, is oprichter van het facebookplatform Zero Waste Nederland, waarop dagelijks tips worden gezet om afvalloos te leven. Zelf leeft Pals inmiddels ruim drie jaar zonder afval.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMcolumn
Brabantse lijdensweg
Afgelopen donderdag zit ik met afgrijzen te kijken naar The Passion. Met al die harde g’s en Hollands klinkende liedjes voelt die anderhalf uur voor mij écht als een lijdensweg. -
PREMIUMColumn
Busje komt zo, maar nu even niet
Zodra het in dit land gaat over coronamaatregelen, toeslagenaffaires, treinstoringen bij de minste of geringste regenbui, de krappe woningmarkt, klimaataanpassingen en asielzoekersopvang voegt de publieke opinie eraan toe dat ‘Nederland het lachertje van Europa is geworden.’ -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMCOLUMN
Titus, het kleedje dat borsten heeft
Terwijl soldaten in Oost-Europa hun leven geven voor een vrij Oekraïne, wordt in Nederland de vrouwenborst bevrijd. Ik ontdekte dat deze week op de afdeling vloerkleden van de Kwantum in Breda. Daar zag ik Titus, een roomwit tapijtje met grof getekende borsten.
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMColumn
Op naar de volgende verkiezingen: wie wint de kletskoekbingo?
Dank u wel, voorzitter. Op zich zijn we het eens met voorgaande spreker. Het meeste gras is voor onze voeten weggemaaid. We willen de beraadslagingen in de voorgaande vergadering niet nog eens dunnetjes overdoen, maar hechten er toch aan om enkele punten aan te halen die voor onze fractie van belang zijn. -
GASTOPINIE
Afvalloos leven, uw duurzame voornemen?
Zero Waste, wat is dat nou precies? Wist u dat het heel goed mogelijk is om zónder afval door het leven te gaan? Geen gezeul met plastic verpakkingen, geen kliko's op straat zetten, geen getwijfel over wat er in welke afvalbak moet. In een wereld waarin het lijkt of er steeds meer verpakt is, met name in plastic, lijkt dat haast onmogelijk. Toch zijn er in Nederland duizenden mensen die leven volgens het Zero Waste-principe. Zonder afval dus.