Beagle-honden die voor dierproeven worden gebruikt.
Volledig scherm
Beagle-honden die voor dierproeven worden gebruikt. © LPT-Schließen

Dierproeven zijn erg vervelend, maar het moet

Geef uw meningSteeds meer honden en katten worden ingezet voor dierproeven, zo maakte de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit onlangs bekend. De dieren worden gebruikt voor medische experimenten. De stijging is opvallend, omdat het kabinet juist al jaren pleit voor minder dierproeven. Een van de grootste gebruikers van honden en katten is proefdiercentrum Charles River in Den Bosch. Dat centrum claimt dat dierproeven essentieel onderdeel uitmaken van het ontdekken van nieuwe medicijnen en therapieën.

Voor de Partij voor de Dieren is de maat vol na het bekend worden van de laatste cijfers over dierproeven. Volgens deze partij leiden de meeste dierproeven niet tot betere medicijnen. Zij pleit daarom voor minder dierproeven en betere onderzoeksmethoden, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technieken.

Maar als er al betere, diervrije technieken bestaan, waar-om gebruiken centra die gespecialiseerd zijn in onderzoek naar medicijnen en therapieën dan nog dieren? De ontwikkeling zal toch nog niet zover zijn dat de onderzoeken goed zonder dieren uitgevoerd kunnen worden. Niemand jaagt toch jaarlijks honderden honden en katten de dood in als het niet nodig is? Die experimenten zijn vervelend, maar van belang voor onze gezondheid. Toch?

Wat denkt u?

Moeten dierproeven per direct gestopt worden of gaat het om een noodzakelijk kwaad? En welke rol moet het kabinet spelen in deze discussie? Stuur uw mening (max. 200 wrd) inclusief uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl  Zaterdag 20 april leest u in de krant en online een greep uit de inzendingen.

Poll

Het legaliseren van partydrugs is dé oplossing voor het drugsafvalprobleem

  • Eens (30%)
  • Oneens (70%)
1235 stemmen