Volledig scherm
De ingang van het huidige Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom. © Chris van Klinken pix4profs

‘De actiegroep Red Bravis Bergen heeft echt een punt’

LezersbrievenLezersbrieven BN DeStem van zaterdag 25 mei 2019.

Bravis

Gezien het feit dat slechts de funderingen van beide Bravis-ziekenhuizen 50 jaar oud zijn en de panden de afgelopen decennia voor tientallen miljoenen zijn uitgebreid en verbouwd, heeft de actiegroep Red Bravis Bergen echt een punt als het gaat om de vraagtekens die worden gezet bij de bouw van één, nieuw ziekenhuis in Roosendaal. Jammer dat Roosendaal niet zo’n groep heeft. Terwijl er genoeg woede én onmacht heerst onder de mensen: ‘Kapitaalvernietiging, grootheidswaanzin, er wordt op dit moment nog steeds verbouwd en vernieuwd.’ Maar bestuurder Ensing wil eigenlijk geen nieuw gebouw, hij wil de zòrg op een juiste manier kunnen aanbieden. Dat gebeurt nu blijkbaar niet... Zou dat komen door de samenvoeging van de ziekenhuizen enkele jaren terug?

Voor ouderen, die vaak last hebben van meerdere aandoeningen, is het nu niet handig dat zij naar meerdere locaties moeten. Daar wezen de mensen uit Bergen en Roosendaal jaren terug al op, vóór de samenvoeging. Wat is er mis met het geheugen van die bestuurders? Juist om deze redenen moet er nu dus een nieuw gebouw komen, dat honderden miljoenen euro’s gaat kosten. Wie gaat dat betalen? De gemeenschap?

Thijs Maas, Nispen

Veteranen

Veel van onze veteranen hebben trauma’s opgelopen tijdens hun militaire uitzending(en) naar vijandelijke gebieden. Afghanistan bijvoorbeeld, waar de granaten hun om de oren vlogen. Zaken als stress, gedragsverandering en nachtmerries na terugkeer waren hun ‘beloning’. Schandalig dat ze nu in eigen land moeten vechten voor erkenning. Claims voor een MIP (Militair Invaliditeitspensioen) worden afgewezen of de keuringen worden getraineerd. Het interview van ombudsman R. van Zutphen onlangs in BN DeStem leest als een waarschuwing.

Ton Schillemans, Breda

TV-column

Uw columniste, Angela de Jong, wijdde vorige week een hele column aan de eerste halve finale van het Songfestival. Ze had er geen goed woord voor over! Nu vraag ik me af waarom ze niet kijkt naar en schrijft over de schitterende VPRO-serie: Rond de Noordzee. Zo mooi, origineel en interessant! Kijk daar eens naar, Angela. En schrijf daar eens over.

Nelli Vrijheid-Schoonenboom, Teteringen

EU

Volledig scherm
De vlag van de Europese Unie. © ANP XTRA

De Z-bijlage in BN DeStem van zaterdag 18 mei heeft duidelijk gemaakt wat de waarde is van een verenigd Europa. Mijns inziens is het verenigd Europa nu vooral een log, bureaucratisch en geldverslindend gedrocht, waar voornamelijk politieke baantjesjagers een onfatsoenlijk hoge vergoeding incasseren, die in geen verhouding staat tot wat er gepresteerd wordt. Om nog maar te zwijgen van de overige kosten om dit circus gaande te houden. Samenwerken kan ook anders. Denk aan de Benelux. Open grenzen, nagenoeg vrij verkeer van goederen en mensen. En dat alles zonder overkoepelend orgaan. 

Laten we ophouden met de illusie dat een verenigd Europa een vuist kan maken, in welke richting dan ook. Mogendheden als Amerika, Rusland of China laten zich niet de wet voorschrijven door een verenigd Europa. Al dat grootschalig denken leidt alleen maar tot nog meer honger naar geld en macht. Verbeter de wereld, begin bij jezelf! Loop niet blind achter politieke beloftes aan. Stop met klagen, ga wat doen. We zijn de softies van Europa geworden. Ooit brulde de Nederlandse leeuw, nu jankt alleen de kat nog.

Cor van Rijsbergen, Roosendaal

Schijt aan

Al jaren horen wij van premier Rutte dat de Nederlandse economie steeds beter draait. Dat betekent dat de bedrijven (meer) winst maken. Salarissen en uitkeringen stijgen niet of nauwelijks en áls ze stijgen, dan is het minder dan de prijsstijgingen. De doorsnee burger merkt niets van de aantrekkende economie. Sterker nog, die kan steeds minder kopen voor zijn euro. Rutte en zijn vriendjes zijn de enigen die meeprofiteren. Het afschaffen van de dividendbelasting vond Rutte een goed idee, maar het organiseren van het Eurovisie Songfestival mag niets kosten. Vanuit VVD-standpunt niet zo verrassend, dat is voor het volk, de plebs. De premier vond het ‘typisch Nederlands’ om het direct na de winst van Duncan Laurence over de kosten van de organisatie te praten. Ik vind het typisch Rutte om al tijdens de overwinningsroes te roepen dat hij geen geld wil uitgeven aan de organisatie in 2020. Die man heeft volgens mij geen flauw benul wat er leeft in Nederland. En als het wel zo is, heeft hij er duidelijk schijt aan.

J. van Schijndel, Oosterhout

Poll

Het legaliseren van partydrugs is dé oplossing voor het drugsafvalprobleem

  • Eens (30%)
  • Oneens (70%)
1235 stemmen