Brandbare buitengevelbekleding is al jaren uit den boze!

LezersbrievenLezersbrieven van woensdag 31 januari 2018

Volledig scherm
Werken met je handen, zelf iets maken, is iets waarop je trots mag zijn, schrijft Els Aarden. © Werry Crone/Hollandse Hoogte

Vak leren

Met een paar rechterhanden en een gezond boerenverstand kun je goed geld verdienen, je leven lang. Vakmensen die goed geschoold zijn, hebben altijd werk, mooi werk, je maakt iets. Hoe er naar je gekeken wordt, ligt ook aan hoe je je presenteert. Trots zijn op je vak en met wat je kunt. Papierwerk en op een stoel zitten maakt veel mensen niet gelukkig. Je hebt je lijf toch ook niet voor niks gekregen. Monteurs, bouwvakkers, kapsters, tuinmannen, koks en de zorg; we kunnen niet zonder, nooit niet.

Els Aarden, Bergen op Zoom

Volledig scherm
© anp

Gevelplaten

Op 24 januari 2018 las ik in BN DeStem een alarmerend bericht over de brandveiligheid van gevelplaten aan de woontoren van de Trip van Zoudtland-kazerne. Als brandtechneut (in ruste) bij een grote verzekeraar ben ik hiervan geschrokken en vraag ik me af waarom dit niet beter vooraf gecommuniceerd is met de gemeente Breda, die de vergunningen verstrekt. Zeker brandbare buitengevelbekleding is al jaren uit den boze. Ik vond het gevoelsmatig al een rare bekleding. Onvoorstelbaar. Temeer het in dit geval ook over Defensie-veiligheid gaat. Als het materiaal nieuw was, zouden er certificaten van brandveiligheid moeten zijn. Ook aannemer en leverancier zijn toch niet gek?

Bij particulieren staat men op de stoep bij onraad in beleid asbest, verbouwing, monumentale gebouwen binnenstad, et cetera. En dan nog suggereren dat er wellicht extra materiaal achter de platen moet. Dat slaat nergens op! Uitslaande vlammen komen van binnen, likken aan het niet goedgekeurde materiaal. Dan is al te laat! Het is een grote blunder en kost weer extra gemeenschapsgeld. Wij onderzoeken in dit land alles graag nadat het kalf verdronken is... Zuinigheid wellicht?

Jos Nuijten, Breda

Volledig scherm
De drukte in de binnenstad. We zoeken elkaar op en daardoor lijkt het vol in een klein land als Nederland. © anp

Bevolkingsgroei

Ralf Bodelier schrijft in BN DeStem van 24 januari maar een half verhaal, wat kenmerkend is voor een optimist. ‘Ecologische footprint? Nooit van gehoord. Verdrag van Parijs? Trump is verstandiger. Vluchtelingen? Niet ons probleem. Wapenindustrie? Goed voor de werkgelegenheid. Bevolkingsgroei? Gezellig.’ Natuurlijk kan ik een pagina vullen met argumenten waaruit blijkt dat we naar een wereldbevolking van hooguit 4 tot 5 miljard terug moeten. Maar zo’n verhaal zou net zo eenzijdig zijn. Laten we daarom serieus met deze vragen omgaan. De bijdragen van demografen verdienen wat mij betreft méér aandacht dan wat Bodelier presenteert.

Drs. Frans M. Vermeulen, secretaris Wereld Federalisten Beweging Nederland
Roosendaal

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen