Volledig scherm
Een superzwaar zwart gat en zijn schaduw. © EHT Collaboration

‘Aardse problemen zijn wetenschappers kennelijk vreemd’

LezersbrievenLezersbrieven BN DeStem van woensdag 17 april 2019

Zwart gat

De problemen op deze aarde (oorlogen, moorden en klimaatproblemen) zijn niet te groot voor wetenschappers. Die problemen zijn hun kennelijk vreemd. Men houdt zich liever bezig met het fotograferen van een zwart gat op miljoenen kilometers van onze aardkloot. Laat mensen op wetenschapsniveau zich a.u.b. inspannen om de aarde leefbaar te houden, in plaats van zwarte gaten te fotograferen.

Rien Ros, Etten-Leur

Voorkeuren

Volledig scherm
Avans-voorzitter Paul Rüpp. © Van Assendelft Fotografie

Avans-voorzitter Paul Rüpp heeft terecht krachtig afstand genomen van een meldpunt voor te links onderwijs, zoals Forum voor Democratie (FvD) wil. Vervolgens slaat hij zelf door en begint met verwijzingen naar het nazi-Duitsland van de jaren 30. Deze slinkse manier van demoniseren van het FvD is laakbaar, zeker wanneer je voorzitter van Avans Hogescholen bent.

Wat wel moet gebeuren, is dat het onderwijs zowel de linkse als rechtse denkbeelden uitlegt, zonder eigen voorkeuren te ventileren. Onderwijs is bedoeld om kinderen voor te bereiden en op te leiden voor de maatschappij en niet om ze te hersenspoelen met politieke voorkeuren. Hier mag best toezicht op gehouden worden. Maar of Paul Rüpp hiervoor de aangewezen persoon is, vraag ik mij af.

Martin van Nispen, Rijsbergen

Blokkendoos

Nico Schapendonk en Yolanda Sjoukes ageren tegen wat zij blokkendozen noemen. Moderne distributiecentra worden door hen betiteld als enorme blokkendozen zonder ramen, met kunstlicht binnen en eng, omdat er geen mensen te zien zijn. Wellicht moet Yolanda wat minder enge films kijken als ze daar niet tegen kan. Geen mensen betekent wellicht ook wel; geen gevaar. Want ik heb nog nooit zo’n blokkendoos uit zichzelf zien bewegen, laat staan iemand iets aandoen.

Ook de term landschapsvervuiling kan mijns inziens op weinig bijval rekenen. Vaak zijn deze bouwwerken omringd door een strak aangelegd terrein. Weinig poespas, weinig onderhoud, sober, maar wel erg overzichtelijk en schoon. Mooi ? Dat is subjectief.

Als Nico, Yolanda en miljoenen mensen minder via internet zouden kopen en wat vaker de stad in zouden gaan naar de (nog) bestaande winkeltjes, waren deze distributiecentra totaal overbodig. Als door deze centra winkeltjes verdwijnen, geeft dat de goegemeente wel weer de mogelijkheid de stad een andere functie dan winkelcentrum te geven. Maak desnoods van de overbodige winkelruimtes woonruimte. Breng meer groen terug, maak het leefbaar. Maak van de stad een ontmoetingsplek voor meer menselijke interactie. Laat het centrum weer leven ! Dat kan óók met minder winkelaanbod. Denk anders, doe anders.

Dat binnen de muren van de distributiecentra’s wellicht niet alles oké is, is een andere discussie.

Cor van Rijsbergen, Roosendaal   

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
1133 stemmen