Volledig scherm
Komiek Gilbert Gottfried als Hitler in de nieuwe comedyshow op Netflix: ‘Historical Roasts’. © Netflix

Aan satire zitten geen grenzen: alles mag!

Geef uw meningGrappen maken over de Holocaust, kan dat? In de Verenigde Staten – en in navolging daarvan ook in Nederland en andere delen van de wereld – ontstond afgelopen week ophef over een nieuwe comedyshow op Netflix, Historical Roast. In deze satirische show maken comedians in de rol van historische figuren harde grappen over elkaar. Zo ging ‘Hitler’ keihard los op ‘Anne Frank’. Dat schoot velen in het verkeerde keelgat. Terecht of zitten er geen grenzen aan satirische humor?

Een satire of hekeldicht is een kunstvorm waarbij vaak op humoristische wijze maatschappijkritiek of kritiek op personen wordt gegeven. De kritiek kan geleverd worden via parodie, ironie, sarcasme, pastiche en karikatuur. In de show op Netflix roasten (een optreden waarbij iemand op ironische wijze wordt beledigd en/of geëerd) comedians als karikatuur van historische figuren elkaar. De grappen van ‘Hitler’ aan het adres van ‘Anne Frank’, zoals ...van alle verslagen uit de Tweede Wereldoorlog die ik heb gelezen, is jouw boek met afstand het meest brandbaar..., waren volgens veel kijkers smakeloos. Presentator – comedian Jeff Ross – reageerde op alle commotie door aan te geven dat de roast juist een manier was om Anne Frank te eren en dat het doel achter de show onder meer is mensen wat te leren over onze geschiedenis.

Wat vindt u?

Zitten er grenzen aan satire of mogen ook onderwerpen als de Holocaust best eens op de hak genomen worden? Is de manier waarop bepalend, of wie het doet? Stuur uw mening (max. 200 woorden) incl. uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 8 juni leest u in BN DeStem en online een greep uit de inzendingen.

 1. Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok
  Geef uw mening

  Negatieve spaarrente? Dan gaat mijn geld in een sok

  Nederlandse spaarders houden het nieuws over de spaarrente momenteel zeer nauwlettend in de gaten. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente namelijk wederom, wat kan leiden tot een negatieve spaarrentestand. Als de spaarrente negatief wordt, betekent dat dat spaarders moeten gaan betalen voor hun spaarcenten op de bank. En dat ziet de gemiddelde Nederlander niet zitten, bleek eerder al. Verdwijnt ons zuurverdiende spaargeld straks massaal weer in een oude sok?

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

We maken ons veel te druk over de hitte

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
979 stemmen