Volledig scherm
Komiek Gilbert Gottfried als Hitler in de nieuwe comedyshow op Netflix: ‘Historical Roasts’. © Netflix

Aan satire zitten geen grenzen: alles mag!

Geef uw meningGrappen maken over de Holocaust, kan dat? In de Verenigde Staten – en in navolging daarvan ook in Nederland en andere delen van de wereld – ontstond afgelopen week ophef over een nieuwe comedyshow op Netflix, Historical Roast. In deze satirische show maken comedians in de rol van historische figuren harde grappen over elkaar. Zo ging ‘Hitler’ keihard los op ‘Anne Frank’. Dat schoot velen in het verkeerde keelgat. Terecht of zitten er geen grenzen aan satirische humor?

Een satire of hekeldicht is een kunstvorm waarbij vaak op humoristische wijze maatschappijkritiek of kritiek op personen wordt gegeven. De kritiek kan geleverd worden via parodie, ironie, sarcasme, pastiche en karikatuur. In de show op Netflix roasten (een optreden waarbij iemand op ironische wijze wordt beledigd en/of geëerd) comedians als karikatuur van historische figuren elkaar. De grappen van ‘Hitler’ aan het adres van ‘Anne Frank’, zoals ...van alle verslagen uit de Tweede Wereldoorlog die ik heb gelezen, is jouw boek met afstand het meest brandbaar..., waren volgens veel kijkers smakeloos. Presentator – comedian Jeff Ross – reageerde op alle commotie door aan te geven dat de roast juist een manier was om Anne Frank te eren en dat het doel achter de show onder meer is mensen wat te leren over onze geschiedenis.

Wat vindt u?

Zitten er grenzen aan satire of mogen ook onderwerpen als de Holocaust best eens op de hak genomen worden? Is de manier waarop bepalend, of wie het doet? Stuur uw mening (max. 200 woorden) incl. uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl Zaterdag 8 juni leest u in BN DeStem en online een greep uit de inzendingen.

 1. ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’
  Geef uw mening

  ‘Vergoeding na geweld jeugdzorg is niet nodig’

  Het onderzoek naar geweld dat kinderen in de jeugdzorg de afgelopen decennia hebben ondergaan, deed flink wat stof opwaaien. Veel slachtoffers zijn blij met de erkenning en een deel van hen hoopt nu op een schadevergoeding vanuit het Rijk. Zij vinden alleen excuses voor het leed dat hen is aangedaan niet voldoende. Maar helpt geld die vreselijke herinneringen uit te wissen? Is het nodig overheidsgeld te reserveren om dit leed te verzachten?
 2. ‘Voor mij is Arnouts onbetwist de beste trainer’
  Lezersbrieven

  ‘Voor mij is Arnouts onbetwist de beste trainer’

  De voetbalawards zijn door BN De Stem weer uitgereikt en u hebt terecht de mooiste prijzen aan Moerse Boys geschonken. Alleen vergeten jullie de titel beste trainer ook naar Moerse Boys te laten gaan, naar trainer Jurgen Arnouts. Bang dat Moerse Boys anders te veel prijzen zou pakken? Moerse Boys-trainer Jurgen Arnouts werkt met allemaal echte clubjongens, terwijl winnaar Van Poelje van Baronie alleen kan werken met gehaalde spelers. De kwaliteit die de eigen vereniging heeft geleverd, is door hem afgeserveerd. Duidelijker kan het niet als het hele tweede team, bestaande uit spelers die net 20 jaar oud zijn, besluit ergens anders te gaan voetballen. Nee, voor mij is onbetwist de beste trainer toch echt Jurgen Arnouts. Nu de promotie nog!

Poll

Bij mijn provinciale stem laat ik het landelijke klimaatbeleid meewegen

 • Eens (48%)
 • Oneens (52%)
877 stemmen

Poll

Als postzegels nog duurder worden, stuur ik nooit meer een kaart

 • Eens (75%)
 • Oneens (25%)
1133 stemmen