Volledig scherm
© Thinkstock

Zzp'ers Gilze en Rijen moeten toch belasting betalen

Gilze en Rijen zzp-geldGILZE EN RIJEN - De mogelijkheid om armlastige ZZP'ers uit de gemeente Gilze en Rijen gemeentelijke belastingen kwijt te schelden lijkt een kort leven beschoren. Op aangeven van leden in de commissie Samenleving overweegt wethouder Rolph Dols de vrijstelling af te schaffen. Reden: Er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt.

Uit onderzoeken blijkt dat onder zelfstandigen vaak verborgen armoede heerst. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaf in 2013 aan dat een op de zes zzp'ers onder de armoedegrens leven. Vorig jaar bleek dat zelfstandigen gemiddeld tien procent minder inkomen hebben dan mensen in loondienst. De gemeenteraad besloot in 2013 om voor armlastige ondernemers kwijtschelding van het privé-gedeelte van ozb, maar ook riool- en afvalstoffenheffing mogelijk te maken.

Uit een toelichting op eerdere vragen uit de commissie blijkt dat ondernemers nauwelijks een beroep doen op kwijtschelding. In 2013 waren er vier aanvragen, maar werden alle afgekeurd. In 2014 en 2015 waren er geen aanvragen en vorig jaar één. Daarbij is kwijtschelding ozb per 1 januari 2017 afgeschaft.

Ton Hesemans (PvdA) dacht dat de aanvraag mogelijk te ingewikkeld was. Freek van Baardwijk (Kern'75) was er wel klaar mee. ,,Ik stel voor de regeling te schrappen.'' Daar neigde Peter van Seters van Gemeentebelang ook naar. Wethouder Rolph Dols was zo ver niet. ,,We proberen er meer bekendheid aan te geven en onderzoeken andere wegen. Schrappen vind ik te vroeg, dat wil ik eerst even overleggen.''