Volledig scherm
De Kleine Schans bij Terheijden, een van de punten waar de wandelroute langs zou moeten gaan. © Lieske Meima

Zuiderwaterlinie komt met wandelroute van Bergen op Zoom tot Grave

RAAMSDONKSVEER - Wandelen langs de Zuiderwaterlinie, van Grave tot Bergen op Zoom. Komend najaar opent de provincie een 165 km lange bewegwijzerde route langs de eeuwenoude verdedigingslinie. Het Liniepad moet net zo'n fenomeen worden als het Pieterpad, zo luidt de ambitie.

De opening vindt plaats met De Mars, een evenement in de week van 16 tot 23 september. Zo presenteerden provincie, stichting Zuiderwaterlinie en gemeente Geertruidenberg donderdag bij Fort Lunet in Raamsdonksveer. "Brabant is toch een provincie met veel processies en optochten", verklaart provinciebestuurder Henri Swinkels de keuze voor een lange stoet. 

Heusden

Niet voor niks haakt de Zuiderwaterlinie-mars aan bij de Brabant Stoet, zondag 16 september. Die dag is er in Bergen op Zoom voor het eerst een 5 km lange optocht met deelnames van gildes, fanfares en carnavalsclubs. 

De Zuiderwaterlinie-mars trekt vervolgens vanuit Bergen op Zoom richting het oosten van de provincie. Tegelijkertijd begint in Grave een mars naar het westen. Beide marsen treffen elkaar in de vestingstad Heusden, dat het 700-jarig bestaan viert. 

Volledig scherm
Fort Sabina bij Heijningen. © Lieske Meima

"De bedoeling is dat allerlei verenigingen in estafettevorm meelopen met de mars, zoals muziek- en sportverenigingen", vertelt Isabelle Schol namens de stichting. "En wat zou het leuk zijn als clubs op het gebied van cultureel erfgoed, zoals de Bergsche Battery, het verhaal van de Zuiderwaterlinie vertellen? Dat we mensen met een verhaal opzoeken. We willen laten zien hoe mooi de linie is." Iedereen is vrij om aan te sluiten.

'Route 66'

 De marsen gaan onder meer langs verdedigingswerken in Heijningen (Fort Sabina), Terheijden (Kleine Schans) en Raamsdonksveer (Fort Lunet).  Het evenement De Mars geeft handen en voeten aan het project Zuiderwaterlinie, dat zich tot nog toe met name op bestuurlijk niveau afspeelde.  Alle plannen zijn in een dik boekwerk uitgewerkt. Flink wat gemeenten dragen hun steentje bij. "Met z'n allen kunnen we veel meer bereiken dan afzonderlijk. Dit moet de Route 66 van Brabant worden", stelt de Geertruidenbergse wethouder Bert van den Kieboom. 

Swinkels: “Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons ermee. Dat willen we zichtbaar maken en houden." Hij gaat de komende periode 'op verkenning'. "Elke keer ga ik een deel van de route lopen." 

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement