De Riethorst gaat voor nieuwbouw in Geertruidenberg.
Volledig scherm
De Riethorst gaat voor nieuwbouw in Geertruidenberg. © Architect Van Sambeek

Zorgorganisaties Riethorst, Volckaert en Schakelring gaan voor fusie

GEERTRUIDENBERG/OOSTERHOUT - Zorgorganisaties De Riethorst Stromenland, Volckaert en Schakelring willen fuseren. Belangrijkste reden is om ook in de toekomst goede zorg te kunnen blijven bieden.

De Riethorst Stromenland is voornamelijk actief in Geertruidenberg, Oosterhout en het Land van Heusden en Altena, De Volckaert heeft locaties in Dongen en Oosterhout. De Schakelring opereert meer in de regio Waalwijk en Tilburg. Volgens Mireille de Wee, bestuurder van De Riethorst Stromenland, verandert er niets voor cliënten. "De zorglocaties blijven, mensen kunnen daar blijven wonen." "Voor de cliënt blijft het overzichtelijk; zij verblijven gewoon bij De Doelen of Dongepark", meent Annet Boekelman, bestuurder van De Volckaert.

Geen bezuiniging

Een fusie moet met name de kwaliteit van de zorg verbeteren. Bezuinigen is niet aan de orde. "We willen alle zorg kunnen blijven leveren. Ook voor kleinere doelgroepen, zoals de geriatrische revalidatiezorg. We hebben volumevoordeel nodig om dat te kunnen blijven doen." Hetzelfde geldt voor andere disciplines als thuiszorg, wijkverpleging of specialistische zorg als Huntington. Boekelman: "De zorg verandert snel. Mensen komen later het verpleeghuis binnen, verblijven er korter. De zorg is zo complex dat het goed is om te kijken wie wat doet. Cliënten die per se in Dongen willen verblijven en niet in Geertruidenberg, kunnen wel van die expertise gebruikmaken."

Behandelcentrum

De organisaties praten al tien jaar over vormen van samenwerking. Enkele jaren geleden werd een gezamenlijk behandelcentrum geopend, een loket dat verwijst naar specialisten van de drie zorginstanties. Zo heeft De Riethorst Stromenland de ziekte van Huntington als expertise en is de Schakelring gespecialiseerd in Parkinson.

Quote

Alle handen in de zorg zijn nodig

Mireille de Wee, Bestuurder De Riethorst

Met het samenvoegen van De Riethorst Stromenland, Schakelring en Volckaert ontstaat een organisatie met ruim 3.000 medewerkers. Of er gevolgen zijn voor het personeel? De Wee: "Daar zijn we nog niet mee bezig. Alle handen in de zorg zijn nodig. Het voordeel is dat we meerdere mensen op bepaalde functies krijgen. Je bent minder kwetsbaar." Daarnaast zijn er voor medewerkers meer opleiding- en doorgroeimogelijkheden. Ook worden krachten gebundeld op het gebied van innovatie en technologie.

Definitief besluit

De cliëntenraden en ondernemingsraden hebben tot 1 september de tijd om een advies te geven over een mogelijke fusie. Pas daarna worden de plannen verder uitgewerkt. Een definitief fusiebesluit zou in het voorjaar van 2019 moeten volgen.