Oosterhout kent sinds vorig jaar een spreekuur met de wijkagent en boa. Pix4Profs/René Schotanus
Volledig scherm
Oosterhout kent sinds vorig jaar een spreekuur met de wijkagent en boa. Pix4Profs/René Schotanus © Pix4Profs/René Schotanus

Zorgen over beschikbaarheid wijkagent in Oosterhout

OOSTERHOUT - GroenLinks maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van de wijkagent in Oosterhout. Dat schrijft raadslid Gökhan Demir in een brief aan het college van B en W. Aanleiding is de berichtgeving in deze krant over de inzet van wijkagenten in Brabant: zij zouden steeds vaker gevraagd worden om de wijk in te ruilen voor een dienst in de noodhulp. 

De wijkagent ligt al langer onder het vergrootglas in Oosterhout. Afgelopen najaar benadrukten meerdere politieke partijen de wijkagent meer op straat te willen zien. ,,Het aantal wijkagenten moet op peil worden gehouden. Zij staan midden in de samenleving”, zei Walther Hoosemans (Gemeentebelangen) eerder. 

Quote

Wij constate­ren dat wijkagen­ten minder tijd hebben om zich te richten op de kerntaken

Gökhan Demir, Raadslid GroenLinks

,,Wij constateren dat wijkagenten minder tijd hebben om zich te richten op de kerntaken: aanwezig zijn in de wijk, zorgen voor korte lijntjes en een aanspreekpunt zijn voor bewoners. De wijkagent heeft een sleutelpositie“, stelt GroenLinks‘er Demir in zijn schrijven aan het gemeentebestuur. ,,Herkent u het beeld dat de Oosterhoutse wijkagenten worden ingezet voor andere werkzaamheden, zoals noodhulp en recherche, in plaats van het eigenlijk werk van wijkagenten?”

Uitbreiding politieteam

Wijkagent Aad van Wensen stuurde vorige week een tweet de wereld in waarin hij dat beeld bevestigt: ,,Oosterhoutse wijkagenten hebben ernstig last van het personeelstekort.” Vorig jaar gaf waarnemend burgemeester Marcel  Fränzel aan dat het politieteam Dongemond uitgebreid gaat worden. ,,Is dit inmiddels gebeurd en wat is hiervan het effect geweest op de inzet van wijkagenten?”, wil GroenLinks weten. Daarnaast wilde de burgemeester een beeld hebben van de inzet van wijkagenten in de wijken. ,,We moeten niet het beeld hebben van een agent die de hele dag op zijn fiets door de wijk rijdt”, gaf Fränzel aan. 

,,Welke concrete stappen worden op dit moment ondernomen om ervoor te zorgen dat de wijkagenten meer aanwezig zijn in de wijk en wijkgebonden werkzaamheden kunnen verrichten?”, wil Demir weten.