Volledig scherm
© Thinkstock

Zoeken naar waterbeestjes tijdens Slootjesdag in Oosterhout

OOSTERHOUT - “In deze poeltjes leven minstens twintig soorten waterbeestjes. Dikkopjes, schrijvertjes, kokerjuffers, noem maar op”, laat natuurgids Anneke Hamers zien. Het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN) organiseerde zondagmiddag voor de derde keer de Slootjesdag.

In Natuurtuin Oranjepolder aan de Domeinweg in Oosterhout liggen drie poeltjes, waar bezoekers deze middag met schepnetjes op zoek gaan naar waterbeestjes. Als Renske (5 jaar) en Elke (7 jaar) Zodenkamp een waterslak vinden, bestuderen ze deze op de handpalm van Elke. “Het slakkenhuis wordt bewoond, de slak is thuis. Het kietelt wel een beetje!”

Het weekdier wordt weer rustig te water gelaten. Mario Zodenkam is de opa van de twee. Hij is fanatiek met een schepnetje in de weer. “Ik maak al heel m’n leven lange natuurwandelingen. Onlangs volgde ik een cursus bij het IVN en ben ik verwonderd geraakt door deze kleine natuur. Ik vind het prachtig. Sindsdien zijn mijn wandelingen een stuk korter, ik stop overal”, glimlacht hij.