Zo ziet het smerige drugslab in Lage Zwaluwe er van binnen uit

VideoLAGE ZWALUWE - Het is de 'smerigste drugsfabriek ooit'. In een loods aan de Zwingel in Lage Zwaluwe is woensdagmiddag een grote drugsfabriek ontdekt met in totaal zo'n 30.000 liter aan drugsafval. Vermoedelijk loopt dat aantal nog op. De eigenaren van het pand, een 73-jarige man en 66-jarige vrouw, zijn aangehouden. Volgens de politie gaat het om een van de smerigste drugslabs ooit.

Heftrucks rijden af en aan. Honderden jerrycans en tonnen komen uit het pand. Binnen is het een enorme rommel en komt de penetrante lucht je tegemoet. Halflege tonnen met drugsafval, jerrycans, gereedschap, chemische middelen die open en bloot verspreid liggen door de ruimte. Overal waar je kijkt zie je spullen. 

Vies en gevaarlijk

Het drugslab ziet er niet netjes en geordend uit, zoals de politie ze wel eens ooit aantreft. Het is er vies, chemisch afval loopt gewoon over de vloer. ,,Je kunt hier niet zomaar naar binnen. Als je hier op normale schoenen binnenstapt, smelten ze gewoon weg", aldus de politiewoordvoerder.

,,Behalve vies is het ook nog eens ontzettend gevaarlijk. Stoffen en dampen kunnen bij elkaar komen en dat kan ontploffen of in brand vliegen. Er had hier van alles kunnen gebeuren." Behalve gevaar tot ontploffing en brand is het bovendien levensgevaarlijk de dampen in te ademen. ,,Je mag ook niet te lang binnenblijven."

Opruimen

Volgens de politiewoordvoerder is het niet het grootste drugslab ooit, maar misschien wel de smerigste. ,,Zo smerig zien we het nooit. Dit is in ieder geval de eerste keer in onze eenheid. Het opruimen gaat zeker nog een dag duren. Het is een echt enorme bende."

Volledig scherm
Opruiming drugslab Lage Zwaluwe. © Marcel van Dorst / MaRic Media