Volledig scherm
Hennepkwekerij © archief BN DeStem

Zo vader, zo zoon: forse eisen voor wietplantage 's Gravenmoer

BREDA - Pa zit in de gevangenis. Dus moet iemand bij hem thuis in ’s Gravenmoer de plantjes water geven. Zijn 21-jarige zoon, meent de officier van justitie. Mogelijk ook nog iemand anders. Want het is een stevige klus om ruim 450 wietplanten en 4.500 stekjes in tip top conditie te houden.

Vader en zoon zeggen er niets mee van doen te hebben. Officier Mark de Graaf gelooft daar bar weinig van. Hij vordert tegen senior zeven maanden onvoorwaardelijk en tegen junior zes maanden. Bovendien hangt beiden ook nog een ontneming van ruwweg tachtig mille boven het hoofd, vanwege genoten inkomsten en diefstal van elektriciteit.

Vader komt op 22 juli 2013 in zijn huurhuis in ’s Gravenmoer. Het is zijn eerste verlof sinds hij op 2 mei werd vastgezet na een veroordeling voor openlijk geweld. Hij is koud een dag thuis als de politie op de klep valt, na een anonieme tip. De nu 50-jarige verdachte bekent en vertelt de verbalisanten in geuren en kleuren over de plantjes.

Tijdens de rechtszaak zegt hij echter dat hij zich ‘rot schrok’ toen hij merkte dat zijn slaapkamer op slot zat, terwijl er wel licht brandde. En er op zolder een wietplantage floreerde. Een goede bekende had de sleutel om op het huis te passen.

Die man en een ongure kompaan zouden hem destijds onder druk hebben gezet om te verklaren dat het zíjn kwekerij was. Het gaat er bij de officier echter niet in dat hij nu zegt van niets te hebben geweten, terwijl hij de politie in detail over de soorten een aantallen plantjes vertelde. Ook de zoon zou zich van de domme houden.

De jongen, toen in militaire opleiding, zegt dat hij maar sporadisch in het huis kwam. En als hij er wel eens een weekeinde verbleef, hoorde, zag en rook hij niets of niemand. "De plantjes stonden er tijdens de inval anders wel florissant bij”, schampert de officer.

Uitspraak 16 augustus.