Volledig scherm
Chef-kok en tevens bekend DJ Stef van Dongen gaat dit jaar bewust niet stemmen. © Casper van Aggelen/Pix4Profs

Zij stemmen niet: ‘Ik heb toch niks in te brengen’

OOSTERHOUT - Stef van Dongen (23) breekt een ei boven de pan. Europese verkiezingen? Nee, de Oosterhouter gaat niet stemmen. Ook niet als hij klaar is met werken bij Brasserie Salute. ,,Ik heb me er niet in verdiept, zou écht niet weten waar het over gaat”, zegt hij. ,,In maart ging ik wel naar de stembus; toen hoorde ik er ook meer over.”

Hij is lang niet de enige die het stembureau links laat liggen: bij de vorige verkiezingen was de opkomst in Oosterhout 33,36 procent, iets lager dan het landelijk gemiddelde.

Op een terrasje even verderop in de straat zitten Miranda (51) en haar moeder (71, ‘Niet met naam in de krant’). Ook hun stembiljet belandt in de prullenbak. ,,Ik ken al die mensen waarop je kunt stemmen niet”, legt Miranda uit. ,,En dat vind ik wel belangrijk.”

Wereld op z'n kop

,,We hebben toch niks in te brengen”, zegt de moeder. Vroeger ging ze wél stemmen. ,,Toen was alles anders. Nu staat de wereld op z’n kop.” Of ze dan niet juíst moet gaan? Fel: ,,Nee, ik stem niet.” 

Dan mag je ook geen commentaar geven, reageert Miranda. ,,Dat doe ik niet’’, klinkt het stellig. De dochter: ,,Dat doen we allemaal, daar zijn we Nederlanders voor.”