Volledig scherm
Naast de 7-jarige Emma van der Pluijm zijn er nog minstens 16 andere kinderen met Q-koorts. © copyright Marc Bolsius

Ziekenhuis wil Q-koortskinderen behandelen: ‘Ik heb gehuild toen ik het hoorde’

DEN BOSCH - Dankzij de 100.000 euro van de provincie Brabant kunnen kinderen met Q-koorts bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht terecht. De artsen van dat hospitaal willen beginnen met het zien en behandelen van de kinderen.

Daarnaast willen zij een eerste onderzoeksopzet schrijven. Dat meldt de stichting Q-support die 100.000 euro van de provincie ontvangt om het onderzoek te bekostigen. Provinciale Staten stemmen vrijdagavond over een amendement om het geld vrij te maken, maar alle partijen hebben zich er al achter geschaard.

Alfons Olde Loohuis, medisch adviseur bij Q-support spreekt van een ‘mooi begin’, maar onderstreept dat er nog veel meer geld nodig is om goed wetenschappelijk onderzoek te doen. ,,Dan moet je toch denken aan nog eens 400.000 euro. Over kinderen met Q-koorts is nog erg weinig bekend. Lang is zelfs aangenomen dat kinderen geen langdurige klachten over konden houden aan een besmetting met Q-koorts.”

Crowdfunding

Het initiatief om onderzoek voor Q-koortskinderen van de grond te krijgen komt van Angela van der Pluijm uit Hank, moeder van het 7-jarige patiëntje Emma, en Carla van Mook, zelf ook Q-koortspatiënt. Zij startten een crowdfundingsactie. ,,Ik moest huilen toen ik hoorde dat de kinderen nu een plek hebben waar ze naar toe kunnen", zegt Van Mook. Voor zover bekend zijn er 17 jonge Q-koortspatiënten (van 7 tot en met 21 jaar). ,,Zij kunnen nu in elk geval worden gemonitord.” Maar ook Van Mook benadrukt dat er meer geld nodig is om uitgebreid onderzoek te kunnen doen. ,,Ik hoop vanuit het diepste van mijn hart dat deze kinderen ooit wél beter worden.” De crowdfunding gaat dan ook door, laat ze weten. Ook wil ze vier andere provincies waar zeker Q-koortskinderen wonen (Utrecht, Gelderland, Limburg en Friesland) oproepen het Brabantse voorbeeld te volgen. 

  1. Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop  Den Hout zingt het woord voor woord mee

    Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop Den Hout zingt het woord voor woord mee

    DEN HOUT - Dit weekend vindt in Den Hout de 25e editie van Paaspop Den Hout plaats, met zaterdag Nielson en Guus Meeuwis (om 20:00 uur) als voornaamste publiekstrekkers. De zaterdag is uitverkocht. Vrijdagmiddag voegde de organisatie een extra festivaldag toe in de vorm van een kindermiddag. 220 kinderen vermaakten zich met springkussens over het gehele terrein. ,,Dat was eigenlijk speciaal voor ons jubileum, maar de kinderen en ouders vonden het geweldig. We kregen regelmatig de vraag om dit volgend jaar nogmaals te doen; dat gaan we daarom natuurlijk nog wel bekijken”, legt Bram Bul van de organisatie uit.