Volledig scherm
Uitsnede van een anonieme manuscriptkaart uit ± 1520 met ‘t slot van Geertruidenberg. Bibliotheek Rijksuniversiteit Leiden © geertruidenberg cobine

Wordt het kasteel van Geertruidenberg uit 1323 weer zichtbaar?

GEERTRUIDENBERG - Kasteel uit 1323 weer zichtbaar maken? De gemeente Geertruidenberg heeft hier wel oren naar. 

Een spannende jongensroman. Dat is het verhaal van stadshistoricus Bas Zijlmans (82) uit Geertruidenberg. Ridders, graven, oorlogen en het kasteel van Geertruidenberg. Van voor de bouw van het kasteel in 1323 tot en met gisteren. Tot in detail weet Zijlmans de geschiedenis bloot te leggen van de oude vestigingstad en diens verloren fort.

,,Ik kan het niet loslaten. Sinds mijn elfde ben ik al gefascineerd door dit kasteel. Dit komt door mijn vader. Hij vertelde de mooiste verhalen hierover. Ik weet nog dat ik tegen een leraar zei: ‘Later als ik groot ben wil ik het kasteel van Geertruidenberg terugvinden.’

Muur

We zijn ondertussen zeventig jaar verder. Niet alleen heeft Zijlmans het kasteel gevonden. Ook heeft hij een plan bedacht om een stuk muur weer zichtbaar te maken. Gedacht wordt om een stuk van de oostelijke verdedigingswand, zo’n 26 meter lang, op te bouwen. Ongeveer twintig a dertig centimeter hoog.

De gemeente van Geertruidenberg ziet wel iets in dit plan. Ze hebben dan ook een intentieverklaring afgegeven. Hiermee geeft de gemeente aan dat ze in principe bereidt zijn mee te helpen aan het project. Het is geen vrijbrief dat de gemeente alles gaat betalen, benadrukt wethouder Bert van den Kieboom. ,,Hoe graag ik ook zou zien dat dit gebeurt, alles financieren is niet haalbaar.”

Missie

Van den Kieboom ziet het als een persoonlijke missie om het kasteel weer zichtbaar te maken. ,,Erfgoed gaat me na aan het hart. Het kasteel is een stukje geschiedenis dat zo dicht bij ons ligt. Voor de gemeente wordt het een echte eye-catcher.”

De wethouder heeft contact gelegd met de provincie in ’s-Hertogenbosch. Van den Kieboom en Zijlmans hopen begin september in gesprek te gaan met ze. Kijken wat de mogelijkheden zijn om dit project te realiseren. Als alles goed gaat, kunnen ze in oktober subsidie aanvragen voor het project.

,,We zijn bezig met het bundelen van ons werk in een projectboekje. Hierin zitten onder meer de onderzoeken die gedaan zijn. Maar ook de mogelijkheden die het slot in de toekomst biedt voor bijvoorbeeld het toerisme”, vertelt Zijlmans.

Of en wanneer het project doorgang zal vinden is dus nog niet bekend. Een lachende Zijlmans: ,,Ik moet het nog wel meemaken. Dus het moet wel binnen vijf jaar gebeuren allemaal, want je weet nooit wanneer het je tijd is.”

  1. Ambulanceteam helpt uitgeputte hulpverleners op Sint Maarten

    Ambulanceteam helpt uitgeputte hulpverleners op Sint Maarten

    SINT MAARTEN/DORST/ROOSENDAAL - Een ambulanceteam met hulpverleners uit onder meer Dorst, Roosendaal, Bergen op Zoom, Uden en Tilburg is sinds afgelopen zondag actief op Sint-Maarten. Het negenkoppige team, dat bestaat uit verpleegkundig specialisten, ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen, neemt onder leiding van coördinator Lianne van Driel (50) uit Dorst, drie weken lang de taken over van de plaatselijke ambulancemedewerkers.