Volledig scherm
© AD

Worden gegevens Jeugdzorg in Oosterhout zorgvuldig behandeld?

OOSTERHOUT - Is de privacy van jongeren die gebruik maken van jeugdzorg voldoende beschermd? Dat vraagt raadslid Martijn Louwerens van GroenLinks zich af. ,,Er worden steeds meer gegevens opgeslagen. Wat gebeurt daar mee?”, zo vraagt Louwerens aan het college van B en W.

Welke gegevens worden uitgewisseld?

Quote

Ik wil weten of deze informatie later in je leven nog gevolgen kan hebben.”

Martin Louwerens, Raadslid GroenLinks

Louwerens: ,,Volgens de Jeugdwet kunnen verschillende instanties beschikkingen afgeven. Zo kan in Oosterhout een beschikking afgegeven worden door een huisarts, kinderarts of door het Sociaal WijkTeam (SWT). Met deze beschikking kan er vervolgens naar een jeugdprofessional gegaan worden, welke te vinden is op de website www.kiesjezorg.nl. Deze jeugdprofessional ‘verzilvert’ de beschikking vervolgens bij de gemeente. Welke gegevens worden er uitgewisseld?", wil Louwerens weten. ,,En wie zijn bevoegd om deze gegevens in te zien en te verwerken?”

Het gaat om gevoelige informatie

Door de voortschrijdende digitalisering wil Louwerens de vinger aan de pols houden. ,,Het gaat om gevoelige informatie. Ik wil weten wie er allemaal toegang toe hebben en of deze informatie later in je leven nog gevolgen kan hebben. Zorgvuldigheid is belangrijk.”

Hoe lang blijven gegevens bewaard?

Daarom heeft het raadslid een lijst naar het gemeentehuis gestuurd met vragen over hoe lang de gegevens bewaard blijven en of de informatie ook voor andere doeleinden wordt gebruikt. Het college heeft drie weken de tijd om te antwoorden.