Volledig scherm
© Thinkstock

Woonvisie kan op brede steun college Drimmelen rekenen

DRIMMELEN - De Woonvisie 2017-2021 van het College van Drimmelen kan op brede steun van de gemeenteraad rekenen. Donderdagavond werd op een opinierende bijeenkomst van de raad duidelijk dat alle fracties de plannen van B&W omarmen. De visie gaat uit van de bouw van 820 nieuwe woningen, verspreid over alle kernen. Daarvan moeten er 120 in het goedkope segment zitten, om starters en huurders van sociale woningbouw een plek in Drimmelen te bieden.

Inbreiding
Omdat de gemeente Drimmelen zelf over weinig grond beschikt, wordt er de komende jaren vooral ingezet op 'inbreiding'; nieuwe woningen op bestaande locaties. Grootschalige nieuwbouwprojecten in het groene buitengebied zijn niet wenselijk, aldus de Woonvisie. Alle raadsfracties kunnen zich daarin vinden, zo bleek donderdagavond. Veel bijval was er voor de grote aandacht voor starters en eenpersoons huishoudens in de visie.

"We zijn blij dat de visie daar op inzet", aldus Marjolein Dikmans (Lijst Harry Bakker). Anouk van Bragt (VVD) was daarnaast blij met de aandacht voor duurdere huurwoningen in de visie. Maar ook haar fractie wil meer starterswoningen: "Jonge mensen zijn belangrijk voor de gemeenschap. Nu trekken ze te vaak weg, op zoek naar een betaalbare woning", aldus Van Bragt.

Duurzaamheid
Leo Mol (Groen Drimmelen/VP/D66) ging in op de duurzaamheid, een van de speerpunten van de Woonvisie. "Het is prima om vanaf 1 januari 2018 energieneutraal te bouwen, maar ga daarnaast over tot het isoleren van bestaande woningen. Dat is een quick-win", aldus Mol.

Wethouder Jan-Willem Stoop toonde zich tevreden met de steun voor de visie. Hij onderkent dat de gemeente Drimmelen zelf te weinig grond heeft om aan de woningvraag te voldoen: "Het is zaak om de marktpartijen te laten zien dat er vraag is naar starterswoningen en huurwoningen in het duurdere segment", zo zei hij.

Collectief-privaat
Hij zegde toe daarover binnenkort met de woningbouwverenigingen en met projectontwikkelaars te gaan praten. Daarnaast worden de plannen voor collectief-privaat ondernemerschap, waarbij mensen zelf woningen laten bouwen, verder uitgewerkt. In maart stemt de gemeenteraad Drimmelen definitief over de Woonvisie.