Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Woningoverval in Oosterhout met pistool: 42 maanden

BREDA/OOSTERHOUT - De rechtbank is ervan overtuigd dat een 20-jarige man samen met een tot nu toe onbekende de gewapende overval heeft gepleegd op een woning aan de Zwaluwstraat in Oosterhout op 27 november vorig jaar. En dat komt hem te staan op 42 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk.

De jongeman heeft steeds volgehouden dat hij de buitgemaakte spullen die bij hem zijn aangetroffen, heeft gekocht. Maar de rechtbank ziet voldoende bewijzen om aan te nemen dat hij één van de daders was. Zo is hij kort na de overval is te zien op beveiligingscamera’s van een streekbus richting Breda en bij McDonald’s in de stad. Daarop draagt hij waarschijnlijk de rugzak met de gestolen goederen. De rechtbank erkent dat daaruit niet zonder meer de conclusie mag worden getrokken dat hij zelf bij de overval betrokken was.

Maar er is meer bewijsmateriaal. De verdachte voldoet aan het signalement dat de beide slachtoffers hebben gegeven, ook al droeg hij een bivakmuts. Daarnaast zijn er het tijdsverloop waarbinnen hij in het bezit was van de gestolen goederen – zoals twee iPhones, sieraden en horloges – , de videobeelden en het feit dat zijn eigen telefoon vanaf de plaats delict een zendmast aanstraalde. Daar komt bij dat de verdachte steeds wisselender verklaarde, waardoor de rechtbank zijn verweer niet geloofwaardig acht.

Op het moment van de overval, op een vrijdagmiddag, waren een 18-jarig meisje en haar 17-jarige broer alleen thuis. De kinderen en hun moeder hebben nog steeds psychologische hulp nodig.