Volledig scherm
OOSTERHOUT - Het voormalige Twickelterrein aan de Koningsdijk / Wilhelminakanaal Oost in Oosterhout. Hier gaan 140 nieuwbouwwoningen verrijzen. © Pix4Profs / Johan Wouters

Woningbouw Oosterhout niet in gevaar door stikstof

OOSTERHOUT - De nieuwbouw van woningen komt in Oosterhout niet in gevaar door de stikstofproblematiek. De stikstof die vrijkomt bij Oosterhoutse bouwprojecten slaat neer in Natura 2000 gebieden, maar heeft daarvoor geen relevante gevolgen, zo bleek woensdag tijdens een informatieavond voor de gemeenteraad. Daarom kunnen alle bouwplannen doorgaan. Voor de veehouderijen blijft de onzekerheid nog even bestaan.

Quote

Hoeveel tractors wil je hebben?”

Henk van Ginneken, Gezond Burger Verstand

Alle kleine en grote bouwprojecten zoals onder meer Zwaaikom, Santrijn, Dorst-Oost, Zandoogje, Warandelaan en bedrijventerrein Everdenberg-Oost kunnen doorgaan. Die boodschap bracht wethouder Marcel Willemsen (Ruimtelijke ordening, bouwen en wonen) woensdagavond tijdens een speciale informatieavond voor de gemeenteraad over de gevolgen van de stikstofproblemen. Gemeenteambtenaren hebben alle plannen doorgerekend op stikstofuitstoot en de bijbehorende neerslag daarvan in de natuur. 

Het weegt zwaar mee dat alle nieuwbouw gasloos is

Willemsen: ,,De afstand tot de Natura 2000 gebieden is ver genoeg. Daarnaast weegt zwaar mee dat alle nieuwbouw van woningen gasloos is. Alleen bij bedrijventerrein Everdenberg-Oost is het nog niet verplicht om gasloze panden neer te zetten.” Steden die dichtbij een Natura 2000 gebied zitten zoals Breda bij het Ulvenhoutse bos kunnen wel een probleem krijgen met geplande projecten.

Oosterhout heeft mazzel

,,Oosterhout heeft mazzel”, zo vatte Ko Koenen (Gemeentebelangen) de zaak kernachtig samen. En dat klopt vanuit het perspectief van de bouwers en woningzoekenden. De ligging van Oosterhout zorgt ervoor dat er tijdens bouwprojecten een te verwaarlozen hoeveelheid stikstofoxide neerslaat in Natura 2000 gebieden. Oosterhout ligt kort gezegd ver genoeg van beschermde gebieden als De Loonse- en Drunense duinen, het Ulvenhoutse bos, de Biesbosch en de Langstraat. 

Inkrimpen veestapel

Bij veehouderijen ligt de problematiek anders. De gemeente verwacht dat de veehouders, bij verandering, wel geraakt gaan worden in hun bedrijfsvoering. Niet alleen door de hoeveelheid stikstof die wordt uitgestoten, maar ook door de discussie over het inkrimpen van de veestapel. ,,Hoeveel tractors wil je hebben?”, zegt Henk van Ginneken (Gezond Burger Verstand) boos. Het inkrimpen van veehouderijen en het afnemen van dierrechten kost de boeren geld. ,,Dat pikken ze gewoon in”, aldus Van Ginneken. 

Meer stikstof dan verwacht

Zo ver is het nog niet. De politieke discussie hierover wordt in de Tweede Kamer gevoerd. Donderdag maakte het Centraal Bureau voor Statistiek bekend dat veehouderijen veel meer stikstof uitstoten dan tot nu toe bekend was. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Hierdoor komt de discussie nog meer onder druk te staan.