Woningbouw in Dongens klooster stap dichterbij

DONGEN - De provincie Brabant doet afstand van haar aandeel in het perceel van de zusters Franciscanessen van Dongen.

Dat heeft Gedeputeerde Staten bekendgemaakt. Het gaat om het monumentale Moederhuis Franciscanessen aan de Hoge Ham. De provincie investeerde in 2013 3,3 miljoen euro in het Rijksmonument. Toen al was bekend dat er een woon-zorgcomplex in moet komen. Het provinciebestuur wilde het behoud van het monument op deze manier veiligstellen.

De participatieovereenkomst met de zusters wordt met nog twee jaar verlengd. Doel is in die periode een nieuwe eigenaar voor het kloostergebouw, als onderdeel van een woon-zorgcomplex, te vinden. De toekomstige ontwikkelaar moet zich aan de voorschriften voor de verbouw houden, zodat het complex zijn statuur behoudt.

De zusters Franciscanessen stichtten het klooster in 1801. 

Volledig scherm
Het Moederhuis van de zuster Franciscanessen. © JAN STADS
  1. Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop  Den Hout zingt het woord voor woord mee

    Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop Den Hout zingt het woord voor woord mee

    DEN HOUT - Dit weekend vindt in Den Hout de 25e editie van Paaspop Den Hout plaats, met zaterdag Nielson en Guus Meeuwis (om 20:00 uur) als voornaamste publiekstrekkers. De zaterdag is uitverkocht. Vrijdagmiddag voegde de organisatie een extra festivaldag toe in de vorm van een kindermiddag. 220 kinderen vermaakten zich met springkussens over het gehele terrein. ,,Dat was eigenlijk speciaal voor ons jubileum, maar de kinderen en ouders vonden het geweldig. We kregen regelmatig de vraag om dit volgend jaar nogmaals te doen; dat gaan we daarom natuurlijk nog wel bekijken”, legt Bram Bul van de organisatie uit.