Woningbouw in Dongens klooster stap dichterbij

DONGEN - De provincie Brabant doet afstand van haar aandeel in het perceel van de zusters Franciscanessen van Dongen.

Dat heeft Gedeputeerde Staten bekendgemaakt. Het gaat om het monumentale Moederhuis Franciscanessen aan de Hoge Ham. De provincie investeerde in 2013 3,3 miljoen euro in het Rijksmonument. Toen al was bekend dat er een woon-zorgcomplex in moet komen. Het provinciebestuur wilde het behoud van het monument op deze manier veiligstellen.

De participatieovereenkomst met de zusters wordt met nog twee jaar verlengd. Doel is in die periode een nieuwe eigenaar voor het kloostergebouw, als onderdeel van een woon-zorgcomplex, te vinden. De toekomstige ontwikkelaar moet zich aan de voorschriften voor de verbouw houden, zodat het complex zijn statuur behoudt.

De zusters Franciscanessen stichtten het klooster in 1801. 

Volledig scherm
Het Moederhuis van de zuster Franciscanessen. © JAN STADS
  1. Hoe Mades Powerweekend spectaculair decor van tv-programma Hunted werd: ‘Slechts twee mensen wisten ervan’
    video

    Hoe Mades Powerweek­end spectacu­lair decor van tv-programma Hunted werd: ‘Slechts twee mensen wisten ervan’

    MADE - Het begon met een mysterieus mailtje: ‘We zoeken voor een tv-programma naar een visuele locatie in Brabant, op ongeveer een uur rijden van Amsterdam'. Of het Powerweekend in Made daaraan wilde meewerken. De bijzondere omschrijving deed aanvankelijk de wenkbrauwen van de organisatoren fronzen, maar het resulteerde ruim een maand later in een bijzondere hoofdrol in tv-programma Hunted.